Ηαγορά του ελαιολάδου βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς η έλλειψη πράξεων πιέζει προς τα κάτω τις τιμές και δημιουργεί ανησυχία στον κλάδο.
Μεγάλα παραγωγικά κέντρα της χώρας βρίσκονται σε «πάγωμα», ενώ η καταναλωτική ζήτηση εμφανίζει μείωση, επηρεάζοντας την αγορά ελαιολάδου.
Σε αδράνεια η αγορά ελαιολάδου
Η αγορά ελαιολάδου βρίσκεται σε αδράνεια, με τον όγκο των πράξεων να μειώνεται σημαντικά. Η απουσία προσανατολισμού και η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους αγοραστές πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω.
Παράλληλα, οι παραγωγοί διατηρούν την προσδοκία ανόδου των τιμών, αναβάλλοντας τη διάθεση ποσοτήτων.
Το εμπόριο αναμένει το πέρας του καθολικού Πάσχα προκειμένου να πάρει και πάλι μπρος.
Λακωνία: Απραξία και αδιαφορία
Στη Λακωνία, η κατάσταση δεν είναι διαφορετική. Οι πράξεις είναι ελάχιστες, με τους παραγωγούς να διστάζουν να πουλήσουν λόγω αναμονής για υψηλότερες τιμές.
Η έλλειψη προσφοράς συνεχίζει να επιδεινώνει την κατάσταση.
Ενδεικτικά η προ 15 ημερών πράξη για τον Συνεταιρισμό της Συκιάς αφορούσε τη διάθεση 40 τόνων ελαιολάδου, οξύτητας 0,25 που εξασφάλισε μία τιμή στο επίπεδο των 9,10 ευρώ/κιλό για τον παραγωγό, μικρότερη από τα 9,50 και τα 9,40 ευρώ των προηγούμενων πράξεων στην ίδια περιοχή, προ μηνός.
Μεσσηνία: Υποχωρούν οι τιμές
Και στη Μεσσηνία παρατηρείται ανησυχία, με την αγορά να παραμένει παγωμένη και τις τιμές να υποχωρούν σε ένα εύρος μεταξύ 8,30 και 8,70 ευρώ. Οι παραγωγοί αναμένουν την εξέλιξη της αγοράς και την έναρξη της τουριστικής σεζόν για να λάβουν αποφάσεις, αναμένοντας μια καλύτερη τιμή.
Παρά τις ελπίδες για μια θετική εξέλιξη, οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη διαχείριση της παραγωγής και των τιμών, ενώ οι αγοραστές διστάζουν να αγοράσουν λόγω της αβεβαιότητας στην αγορά.
Συνολικά, η αγορά του ελαιολάδου βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, με τις ελπίδες για μια θετική ανάκαμψη να εξαρτώνται από την εξέλιξη της κατάστασης στις επόμενες εβδομάδες.