Στο εδώλιο έπειτα από 7 χρόνια και από… σαράντα κύματα

1962

Ξεκινάει την Παρασκευή (27/9) η δίκη ακόμη μιας πολύκροτης υπόθεσης διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο με κατηγορούμενους τον Βαγγέλη Μαρινάκη και άλλους 27 παράγοντες και διαιτητές

Το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι μόνο, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης, μαζί με άλλα 27 άτομα την ερχόμενη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου θα καθίσουν στο εδώλιο του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με τις κατηγορίες της αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνων (κακούργημα) και της σύστασης συμμορίας (πλημμέλημα). Πρόκειται για άλλη μια μεγάλη υπόθεση διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η οποία φτάνει στο ακροατήριο έπειτα από εφτά χρόνια έρευνας και διαδικασιών από τις δικαστικές αρχές.

Εκτός του Βαγγ. Μαρινάκη θα καθίσουν στο σκαμνί και οι Γιάννης Κομπότης (πρώην μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Λεβαδειακός), Γιώργος Σπανός (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ατρόμητος), Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Βέροια), Γιώργος Λαναρής (πρώην γενικός αρχηγός ΠΑΕ Βέροια), Γιάννης Αγγελόπουλος (γενικός αρχηγός ΠΑΕ Ατρόμητος), Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ), Θεόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ), Αρης Σταθόπουλος (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Γιάννης Παπακωνσταντίνου (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ), Γιώργος Δούρος (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΚΕΔ), Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΔΣ ΚΕΔ), Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (διαιτητής Σούπερ Λίγκας), Απόστολος Αμπάρκιολης (διαιτητής Σούπερ Λίγκας), Ιωάννης Κάμπαξης (διαιτητής Σούπερ Λίγκας), Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (διαιτητής Σούπερ Λίγκας), Αθανάσιος Γιάχος (διαιτητής Σούπερ Λίγκας), Ηλίας Σπάθας (διαιτητής Σούπερ Λίγκας), Χαράλαμπος ΠαυλίδηςΚώστας ΜπάρμπαςΗλίας ΙωάννουΔημήτρης ΑμαραντίδηςΔημήτρης ΜάνοςΓιώργος ΣκαθαρούδηςΑλέξανδρος ΚαλογέρηςΓκιγέρμο Πέρεθ (πρώην ποδοσφαιριστές Βέροιας) και Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου).

Η πολύκροτη υπόθεση είναι δικαστικός γολγοθάς, έχει περάσει από διάφορα στάδια και αρχικά, λόγω των κατηγοριών, είχε ονομαστεί «εγκληματική οργάνωση». Με αφορμή την έναρξη της δίκης το Documento καταγράφει τις σημαντικότερες ημερομηνίες της:

Καλοκαίρι 2012: Για το παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου είχαν σχηματιστεί τρεις δικογραφίες οι οποίες συνενώθηκαν ως συναφείς και ξεκίνησε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Αριστείδη Κορέα. Η πρώτη εξ αυτών προέκυψε με αφορμή δημοσίευμα της «Καθημερινής» στο φύλλο της 18ης Αυγούστου 2012. Στο σχετικό ρεπορτάζ είχε καταχωρηθεί απόσπασμα από ραδιοφωνική συνέντευξη του πρώην αντιπροέδρου της ΚΕΔ Χρήστου Σάββα ο οποίος υποστήριζε ότι η διαδικασία για τον καταρτισμό των πινάκων διαιτησίας ήταν στημένη.

Οκτώβριος 2013: Ο ποινικολόγος και πολύπειρος παράγοντας του ποδοσφαίρου Αλέξης Κούγιας ως ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναχαϊκής κατέθεσε στον Αρ. Κορέα και του ανέφερε με λεπτομέρειες τι παίζεται πίσω από την κουρτίνα της Σούπερ Λίγκας. Επίσης, στάθηκε στις στενές σχέσεις του Ολυμπιακού με άλλες ΠΑΕ και στους δανεικούς ποδοσφαιριστές που τους παραχωρεί.

Δεκέμβριος 2014: Ο εισαγγελικός λειτουργός ολοκλήρωσε την προκαταρκτική εξέταση και στις 3 Δεκεμβρίου 2014 υπέβαλε το πόρισμά του. Με βάση τις αναφορές του ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κατά δεκαέξι ατόμων για συνολικά εφτά αδικήματα, όπως η συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και η παρέμβαση με αθέμιτες ενέργειες με σκοπό τον επηρεασμό της εξέλιξης και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα.

Στις 17 Δεκεμβρίου ο φάκελος της υπόθεσης ανατέθηκε στον ειδικό ανακριτή διαφθοράς Γιώργο Ανδρεάδη.

Φεβρουάριος 2015: Στις 24 Φεβρουαρίου ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος κατέθεσε ως μάρτυρας στον Γ. Ανδρεάδη για όσα συμβαίνουν στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εκείνη την περίοδο ο Βαγγ. Μαρινάκης ήταν στα χαρακώματα με τον μίστερ Σκάι και από την κατάθεσή του ξεκίνησε έρευνα για το παιχνίδι Ολυμπιακός – Ατρόμητος το οποίο διεξάχθηκε στις 4 Φεβρουαρίου (2-1).

Μάρτιος 2015: Την πόρτα του γραφείου του ανακριτή πέρασε ως μάρτυρας και ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι «ο Ολυμπιακός ελέγχει τους δύο κρίσιμους πυλώνες της ΕΠΟ, τη διαιτησία και τις δικαιοδοτικές επιτροπές». Και δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ ΑΕΚ ανέφερε στον Ανδρεάδη ότι ο προπονητής της Βέροιας Δημήτρης Καλαϊτζίδης του είπε πως ο πρόεδρος της ομάδας του, ο Γιώργος Αρβανιτίδης, του ζήτησε να ηττηθούν στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

Απρίλιος 2015: Ο στενός συνεργάτης του Γ. Αλαφούζου και τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού Τάκης Φύσσας σε ένορκη κατάθεσή του υποστήριξε ότι ο τότε προπονητής του Ατρόμητου Ρικάρντο Σα Πίντο του εκμυστηρεύτηκε πως δέχτηκε παρεμβάσεις από τη διοίκηση της ΠΑΕ προκειμένου να μην αγωνιστούν στο ματς με τον Ολυμπιακό τέσσερις βασικοί ποδοσφαιριστές: οι Κατσουράνης, Ναπολεόνι, Κιβρακίδης και Πίτου Γκαρσία.Ο Φύσσας επανήλθε στο θέμα και σε νέα κατάθεσή του ενημέρωσε τον ανακριτή ότι ο Σα Πίντο είχε πει τα ίδια και στον Φερνάντο Σάντος.

Ιούνιος 2015: Ο Βαγγ. Μαρινάκης, έπειτα από απολογία εφτάμισι ωρών στον ανακριτή, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 200.000 ευρώ και με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές τον μήνα. Τα κακουργήματα για τα οποία απολογήθηκε ήταν: 1) Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, 2) εκβίαση κατ’ εξακολούθηση, 3) απάτη, η οποία συνίσταται στο ότι κατάρτιζε τους πίνακες των διαιτητών, 4) δωροδοκία και δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα και 5) ηθική αυτουργία σε έκρηξη που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή (αφορά την έκρηξη στον φούρνο του πρώην διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα). Ο 52άχρονος εφοπλιστής είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες και απέδωσε την υπόθεση σε σκευωρία εναντίον του.

Νοέμβριος 2017: Οι κατηγορούμενοι αυξήθηκαν σε 35, αλλά με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμφθηκαν σε δίκη 28 άτομα για το αδίκημα της αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων (κακούργημα), με τους οκτώ απ’ αυτούς να αντιμετωπίζουν και το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας. Βάσει του βουλεύματος το κατηγορητήριο «ελάφρυνε» και για τους δικαστές στον χώρο του ποδοσφαίρου δεν δρούσε «εγκληματική οργάνωση» αλλά μια «συμμορία». Στις 8 Νοεμβρίου ο Βαγγ. Μαρινάκης παραιτήθηκε από την προεδρία της ΠΑΕ Ολυμπιακός λόγω της παραπομπής του σε δίκη με τις κατηγορίες της σύστασης συμμορίας και της αλλοίωσης αποτελεσμάτων. 

Δεκέμβριος 2017: Στις 15 Δεκεμβρίου ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης άσκησε αναίρεση για νομικούς λόγους κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών για τους στημένους αγώνες.

Μάρτιος 2018: Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, κατά πλειοψηφία, επικύρωσε την απαλλαγή του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα κακουργήματα της «εγκληματικής οργάνωσης», της εκβίασης και της απάτης.

Οκτώβριος 2018: Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου το Συμβούλιο Εφετών, υπό την προεδρία της Αννας Φωτοπούλου-Ιωάννου, με βούλευμά του (1692/2018) έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Περικλή Δράκου που είχε ζητήσει την αμετάκλητη παραπομπή των 28 κατηγορουμένων σε δίκη. 

Δεκέμβριος 2018: Στις 7 Δεκεμβρίου ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που παρέπεμπε σε δίκη τα 28 άτομα. Είναι η δεύτερη φορά που θα αποφανθεί το αρμόδιο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση.

Απρίλιος 2019: Οριστικά και αμετάκλητα ο Βαγγ. Μαρινάκης καθώς και άλλα 27 άτομα παραπέμπονται σε δίκη για αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων και σύσταση συμμορίας. Στις 17 Απριλίου απορρίφθηκε με την υπ’ αρ. 804/17.04.2019 απόφαση του Αρείου Πάγου η αναίρεση του εισαγγελέα Ευάγγελου Ζαχαρή κατά του βουλεύματος για τους στημένους αγώνες στο ποδόσφαιρο. Το ποινικό τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν έκανε δεκτό το αίτημα του εισαγγελέα να παραπεμφθούν οι κατηγορούμενοι σε δίκη μόνο για το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας και όχι και γι’ αυτό της αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνων που είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Η απόφαση ήταν ομόφωνη υπό την προεδρία της Δήμητρας Κοκοτίνη. Την εισήγηση έκανε η αρεοπαγίτης Σταματίκη Μιχαλέτου-Τσιχλάκη. Το άλλο μέλος του δικαστηρίου ήταν η Αρτεμισία Παναγιώτου, η οποία είχε μειοψηφήσει στην ίδια υπόθεση με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γαλάνη.

Ιούλιος 2019: Ορίστηκε ότι η δίκη θα ξεκινήσει στις 27 Σεπτεμβρίου 2019.

Αύγουστος 2019: Κληρώθηκε η σύνθεση του δικαστηρίου. Πρόεδρος θα είναι η Ιωάννα Λάμπρου-Βελισσάρη, μέλη η Βασιλική Μπάστα και ο Σωτήρης Μπακαΐμης και εισαγγελέας της έδρας η Μαρία Αυγήτα.

Στην τσιμπίδα και έξι διαιτητές

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που ο μεγαλομέτοχος μεγάλης ομάδας (Βαγγ. Μαρινάκης) μαζί με έναν (πρώην) πρόεδρο της ΕΠΟ (Γ. Σαρρής), μέλη του ΔΣ της ομοσπονδίας, δύο πρώην αρχιδιαιτητές και έξι διαιτητές θα λογοδοτήσουν στην ποινική δικαιοσύνη για στημένα παιχνίδια. Από τους διαιτητές οι δύο ήταν και διεθνείς. Ο λόγος για τον Ηλία Σπάθα και τον Θανάση Γιάχο, ο οποίος ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που διεξάχθηκε στις 11 Μαΐου 2013. Το τρόπαιο κατέκτησε ο Ολυμπιακός νικώντας στην παράταση 3-1 τον Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος αδικήθηκε καθώς στο 69΄ δεν του δόθηκε πέναλτι μαρς σε χέρι του Γιάννη Μανιάτη. Ο Γιάχος ήταν από τον σύνδεσμο Χίου και πρόεδρος της νησιωτικής ΕΠΣ ήταν ο Γ. Σαρρής. Οταν ασχολήθηκε με την υπόθεση ο αντεισαγγελέας Περικλής Δράκος, στην πρόταση που υπέβαλε ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής για τον ρόλο των διαιτητών: «ενεργώντας από κοινού οι Μαρινάκης, Σαρρής, Κουρίδης, Σταθόπουλος, Προύντζος, Παπακωνσταντίνου, Δούρος, Μπριάκος, με τον κατά τις επιλογές τους ορισμό ως διαιτητών […] των Ιωαννίδη, Κάμπαξη, Αμπάρκιολη, Δημητρόπουλου, Γιάχου και Σπάθα να διαιτητεύσουν στους κατωτέρω αναφερόμενους κατά περίπτωση αγώνες, επειδή γνώριζαν ότι αυτοί οι διαιτητές ήταν πρόθυμοι και αποδέχονταν να διαιτητεύσουν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες που αυτοί (οι οκτώ πρώτοι κατηγορούμενοι) θα επέλεγαν σύμφωνα με τον τρόπο που θα τους υποδείκνυαν, αλλοιώνοντας τα αποτελέσματά τους με εσκεμμένα διαιτητικά σφάλματα, που θα ευνοούσαν την ομάδα που αυτοί επιθυμούσαν, με περισσότερες της μίας πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος καθόρισαν παράνομα από κοινού, κατά περίπτωση, μαζί με καθέναν από τους παραπάνω διαιτητές, την εξέλιξη και το αποτέλεσμα των ακόλουθων ποδοσφαιρικών αγώνων…».