Συντάξεις: Γιατί είναι τuχερoί όσοι έχουν έστω ένα ένσημο πριν το 1993

1061

Συντάξεις: Γιατί είναι τυχεροί όσοι έχουν έστω ένα ένσημο πριν το 1993

Πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων στο ΙΚΑ που έχουν έστω και ένα ένσημο πριν από το 1993, παίρνουν σύνταξη πλήρη ή μειωμένη, από 60 ετών, μετά τα νέα όρια ηλικίας που ισχύουν από τον Αύγουστο του 2015.

Σύμφωνα με το aftodioikisi.gr το «κλειδί» για την έξοδο είναι να συμπληρώσουν με εργασία, ανεργία ή εξαγορές χρόνου ασφάλισης, ένα συγκεκριμένο αριθμό ημερών μέχρι το 2012. Τα ένσημα ως το 2012 τους κατοχυρώνουν με όρια ηλικίας που ξεκινούν από τα 56,5 για τις μητέρες ή τα 59,5 και 60,2 ετών για όσους έχουν έως το 2012, με αναγνωρίσεις χρόνου ασφάλισης, τις 10.500 ημέρες εργασίας.

Αν όμως ο απαιτούμενος αριθμός ημερών δεν συμπληρώνεται έως το 2012, αλλά από 1/1/2013, τότε χάνεται η κατοχύρωση και το όριο ηλικίας πηγαίνει αυτόματα στα 62 για μειωμένη και στα 67 για πλήρη ή στα 62 με πλήρη αλλά με 12.000 ημέρες εργασίας. Η “παγίδα” αυτή αποφεύγεται μόνο με αναγνώριση χρόνου.

Σύνταξη: Πώς θα βγείτε 9 χρόνια νωρίτερα – Το «μυστικό» για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους

Διπλά κερδισμένοι θα βγουν οι παλαιοί ασφαλισμένοι που πετυχαίνουν μικρότερο όριο ηλικίας και αυξημένες αποδοχές.

Μικρότερα όρια ηλικίας ως και 9 έτη, μαζί και μεγαλύτερη σύνταξη με κέρδος που αγγίζει τα 250 ευρώ τον μήνα, κρύβουν οι εξαγορές πλασματικού χρόνου ασφάλισης από τους ασφαλισμένους.

Το μεγαλύτερο μυστικό είναι η τελευταία οκταετία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συντάξιμες αποδοχές που μπορούν να αποδώσουν μέχρι και 55% του συντάξιμου μισθού.

Δηλαδή αν κάποιος έχει τα τελευταία 7-8 χρόνια 3.000 μικτές αποδοχές μπορεί να πάρει κύρια σύνταξη 1.700 ευρώ και μαζί με την επικουρική να φτάσει τα 2.000 ευρώ καθαρά. Κερδισμένοι από το ισχύον σύστημα είναι όσοι αποχωρούν με 40 και πλέον έτη ασφάλισης. Όσα περισσότερα χρόνια εξασφαλίζει κανείς μέσα στην δεκαετία τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβει.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», οι παλαιοί -πριν από το 1993- ασφαλισμένοι βγαίνουν διπλά ωφελημένοι, καθώς κατοχυρώνουν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ακόμα και πριν τα 62 τους χρόνια.

Οι νέοι ασφαλισμένοι -μετά το 1993- βοηθιούνται πλασματικά για να συμπληρώσουν τα 40 έτη και να κατεβάσουν το όριο ηλικίας από τα 67 έτη στα 62 χρόνια κερδίζοντας και αυτοί μεγαλύτερη σύνταξη.

Ως πλασματικοί χρόνοι θεωρούνται:

  • Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας.
  • Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.
  • Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθενείας και μέχρι 300 ημέρες.
  • Ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας μισθωτών.
  • Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών μέχρι και δύο έτη.
  • Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνου πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ημεδαπής.
  • Ο χρόνος απουσίας λόγω κύησης ή λοχείας.
  • Ο χρόνος απεργίας.
  • Ο χρόνος μαθητείας μέχρι και 2 έτη.
  • Ο χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης.

Αυξήσεις συντάξεων φέρνουν 7 μόνιμα μέτρα

Με τα μέτρα που προωθούνται οι περισσότεροι συνταξιούχοι θα επωφεληθούν μία ή και δύο φορές, ενώ κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων αναμένεται να έχουν έως και τέσσερις διαφορετικές αυξήσεις στις συντάξεις τους. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα έχουν:

  • Αύξηση από τα ένσημα της απασχόλησής τους.
  • Αύξηση λόγω επανυπολογισμού που δεν έχει ολοκληρωθεί σε όλους όσοι απασχολούνται.
  • Αύξηση για το 2025 κατά 2,5%, όπως όλοι οι συνταξιούχοι.
  • Αύξηση λόγω μείωσης κρατήσεων ΕΑΣ, εφόσον λαμβάνουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ.

Αναλυτικά, στα 7 μόνιμα μέτρα αύξησης των συντάξεων περιλαμβάνονται:

1. Οι αυξήσεις από τον επανυπολογισμό στις κύριες συντάξεις που εκκρεμεί για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, καθώς και από την προσαύξηση των επικουρικών συντάξεων που εκδόθηκαν μετά την 1η/1/2015, λόγω των αυξημένων (άνω του 6%) ασφαλιστικών εισφορών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 40.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις κύριων συντάξεων, ενώ οι δικαιούχοι της προσαύξησης στις επικουρικές συντάξεις λόγω αυξημένων εισφορών εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 100.000 συνταξιούχους.

2. Η μείωση των κρατήσεων από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στις κύριες συντάξεις ή στο άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ παράλληλα με την κατάργηση της ίδιας κράτησης από τις επικουρικές συντάξεις με μικτά ποσά άνω των 300 ευρώ. Οι αλλαγές ετοιμάζονται στο υπουργείο Εργασίας, με πιθανότερη τη νομοθέτησή τους μέσα στο καλοκαίρι. Στις κύριες συντάξεις προκύπτουν αυξήσεις έως 50 με 60 ευρώ τον μήνα, ενώ στις επικουρικές η κατάργηση της ΕΑΣ θα φέρει αυξήσεις από 10 ευρώ τον μήνα έως και 70 ευρώ τον μήνα. Από τη μείωση των κρατήσεων της ΕΑΣ θα δουν αυξήσεις πάνω από 700.000 συνταξιούχοι.

3. Η πληρωμή αναδρομικών από τις μειώσεις 11 μηνών στις επικουρικές συντάξεις που σε δωδεκάμηνη βάση ισοδυναμεί με μια μεσοσταθμική αύξηση από 50 ευρώ έως 330 ευρώ τον μήνα. Στα αναδρομικά των επικουρικών είναι πολύ πιθανό να προστεθούν και τα Δώρα στις επικουρικές συντάξεις, καθώς επίκειται απόφαση από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ). Περίπου 370.000 συνταξιούχοι έχουν «κλειδωμένα» τα αναδρομικά με δικαστικές προσφυγές. Αν όμως η απόφαση επαναφέρει στο τραπέζι και τα Δώρα, τότε είναι πολύ πιθανό να υποχρεωθεί η κυβέρνηση σε επιστροφή μέρους των περικοπών και σε όσους δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια.

4. Η νέα αύξηση όλων των κύριων συντάξεων από 1/1/2025, που θα είναι γύρω στο 2,5% ή και πιο πάνω. Στις χαμηλές συντάξεις των 700 ευρώ η αύξηση θα είναι έως 18 ευρώ, στις συντάξεις έως τα 1.000 ευρώ η αύξηση θα είναι έως 25 ευρώ, ενώ στις υψηλότερες συντάξεις έως 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ, η αύξηση θα φτάσει στα 50 ευρώ τον μήνα. Κερδισμένοι από την αύξηση των συντάξεων θα είναι περίπου 1,8 εκατ. συνταξιούχοι, που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή θα τη μηδενίσουν με την αύξηση της επόμενης χρονιάς. Αν η ανάπτυξη ή και ο πληθωρισμός κινηθούν υψηλότερα κατά 1% από 2,3% και 2,8% αντίστοιχα που προβλέπει ο προϋπολογισμός, το ποσοστό αύξησης των συντάξεων ανεβαίνει στο 3%.

5. Οι αυξήσεις συντάξεων για εργαζόμενους συνταξιούχους. Θα τις δουν από το 2025. Με ένα έτος απασχόλησης η αύξηση σύνταξης είναι γύρω στα 10 ευρώ, ενώ με 3 έως 5 έτη φτάνει στα 40 και 80 ευρώ τον μήνα. Μέχρι στιγμής έχουν «κλειδώσει» έξτρα αύξηση από τα «ένσημα» της απασχόλησής τους πάνω από 80.000 συνταξιούχοι που έχουν δηλώσει στον ΕΦΚΑ ότι εργάζονται. Από αυτούς, οι 35.000 είχαν δηλώσει απασχόληση και πριν από το 2024, που σημαίνει ότι θα πάρουν μεγαλύτερη αύξηση στη σύνταξή τους.

6. Η αύξηση που θα έχουν στην ανταποδοτική σύνταξη με τον δείκτη αύξησης των μισθών οι νέοι συνταξιούχοι από το 2025. Αυξήσεις στην ανταποδοτική σύνταξη θα έχουν και όσοι αποχωρήσουν φέτος, λόγω πληθωρισμού.

7. Η καταβολή εφάπαξ ενίσχυσης 100 έως 200 ευρώ και το 2025 σε συνταξιούχους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά και η αύξηση που θα πάρουν δεν θα περάσει στην τσέπη τους.

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν μέχρι 50.000 ευρώ στο τέλος Μαΐου

Νέος γύρος καταβολής αυξήσεων και αναδρομικών σε 12.000 συνταξιούχους τραπεζοϋπαλλήλους -μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων- έρχεται στο τέλος Μαΐου.

Σε αυτήν την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, φτάνουν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις, και τα 50.000 ευρώ. Τα ποσά των αναδρομικών αυτών είναι πριν από την παρακράτηση φόρου και την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και τυχόν εισφοράς αλληλεγγύης. Συνολικά οι κρατήσεις είναι της τάξης του 20% με 26%.

Τουλάχιστον 40.000 συνταξιούχοι είναι αυτοί που ανήκουν σ΄ αυτές τις κατηγορίες, στις οποίες είτε ο επανυπολογισμός της κύριας σύνταξης δεν έχει ολοκληρωθεί, είτε έχει προβλήματα γιατί τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν από τα Ταμεία ήταν ελλιπή.

Επιπλέον, νέες πληρωμές θα υπάρξουν και για τις ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις όπως αυτές των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε ορισμένα Ταμεία δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα χρόνων ασφάλισης και ως εκ τούτου οι επανυπολογισμοί καθυστερούν γιατί η κάθε περίπτωση ερευνάται ξεχωριστά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί υπάλληλοι, μηχανικοί που εργάστηκαν στο Δημόσιο και δικαστές, συνταξιούχοι υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, όπου ο επανυπολογισμός θα οδηγήσει σε αύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξης λόγω του επασφάλιστρου που κατέβαλαν, καθώς και συνταξιούχοι προερχόμενοι από πρώην ΔΕΚΟ, όπου ο επανυπολογισμός δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις επιπλέον εισφορές που έχουν καταβάλει.

Σε αυτήν την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, φτάνουν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις, και τα 50.000 ευρώ. Τα ποσά των αναδρομικών αυτών είναι πριν από την παρακράτηση φόρου 20%, της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης 6%, αλλά και τυχόν εισφοράς αλληλεγγύης.

Περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36-40 έτη ασφάλισης, καθώς ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Οι επανυπολογισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Δηλαδή, όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 – Απρίλιος 2024).

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Αύξηση στους 180.000 εντός του καλοκαιριού

Σε ύψη ρεκόρ αναμένει η κυβέρνηση να φθάσει ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων που θα δηλώσει την εργασίας του – μέσω της ειδικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ – έως το τέλος του μηνός Ιουνίου. « Ο αριθμός θα φθάσει τις 180.000 εντός του καλοκαιριού», δήλωσε η υπουργός Εργασίας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για την υπέρμετρη επιτυχία του μέτρου.

Ήδη οι συνταξιούχοι που έχουν δηλώσει την εργασία τους έφθασαν τις 84.000, όταν προ της εφαρμογής του νέου καθεστώτος μετά βίας έφθαναν τις 30.000. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της πάταξης της μαύρης εργασίας αφού πολλοί από αυτούς που δηλώνουν την εργασία τους, προηγουμένως εργάζονταν χωρίς να φαίνονται και να ασφαλίζονται.

Ταυτοχρόνως η κυρία Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην συζήτηση που έχει ανοίξει για να όρια συνταξιοδότησης σημειώνοντας ότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

«Η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα γενικά όρια συνταξιοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παρ’ όλη την δημογραφική κρίση έχουν γίνει αρκετά βήματα έτσι ώστε το ασφαλιστικό μας σύστημα να είναι βιώσιμο».