Έξυπνές ιδέες για να μεταμορφώσετε τον παλιό σας χώρο εργασίας σε κάτι πιο λειτουργικό και μοντέρνο

50

Έξυπνές ιδέες για να μεταμορφώσετε τον παλιό σας χώρο εργασίας σε κάτι πιο λειτουργικό και μοντέρνο

Ένας καλά σχεδιασμένος και οργανωμένος χώρος εργασίας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεση και την αποδοτικότητά σας, ενώ ένας ακατάστατος και μη λειτουργικός μπορεί να δημιουργήσει άγχος και κούραση. Ας δούμε παρακάτω μερικές έξυπνες προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να μεταμορφώσετε τα παλιά σας έπιπλα γραφείου σε κάτι πιο λειτουργικό και ευχάριστο.

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε αλλαγή, το πρώτο βήμα είναι η οργάνωση. Ένα καλά οργανωμένο γραφείο είναι πιο εύχρηστο και δεν μας προκαλεί άγχος. Για αρχή, προσπαθήστε να απαλλαγείτε από παλιά αντικείμενα, απομακρύνοντας ό,τι δεν χρειάζεστε. Επιλέξτε καρέκλες γραφείου και έπιπλα γραφείου με περισσότερο χώρο αποθήκευσης και εκμεταλλευτείτε κάθε σπιθαμή του χώρου σας και ειδικά το ύψος των ντουλαπιών. Τα ράφια και οι συρταριέρες θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα αντικείμενα σας σε τάξη. Κατηγοριοποιήστε τα έγγραφα και χρησιμοποιήστε φακέλους ή κουτιά αρχειοθέτησης. Η αίσθηση και μόνο ότι το γραφείο σας είναι πιο οργανωμένο, θα σας κάνει πιο παραγωγικούς και θα αισθάνεστε πιο άνετα με τους πελάτες και τα ραντεβού σας.

Η εργονομία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανακαίνιση ενός γραφείου. Ένας κακός εργονομικός σχεδιασμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως πόνους στην πλάτη, στον αυχένα και στους καρπούς. Αγοράστε μία εργονομική καρέκλα γραφείου που να υποστηρίζει σωστά τη σπονδυλική σας στήλη και φροντίστε το ύψος του γραφείου να είναι κατάλληλο για εσάς. Αν είναι δυνατόν, διαλέξτε ένα γραφείο που να προσαρμόζεται στο ύψος σας, έτσι ώστε να μπορείτε να εργάζεστε και σε όρθια στάση. Επίσης, διαμορφώστε τον υπολογιστή και την οθόνη στο κατάλληλο ύψος των ματιών για να αποφεύγετε τη λανθασμένη στάση του σώματος.

Ο φωτισμός επίσης είναι ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία σε έναν χώρο εργασίας. Ο σωστός φωτισμός μειώνει την κούραση των ματιών και βελτιώνει την συγκέντρωση και την αποδοτικότητα. Αν το γραφείο σας βρίσκεται κοντά σε παράθυρο, προσπαθήστε να αξιοποιήσετε τον φυσικό φωτισμό, καθώς είναι ο πιο ξεκούραστος και ευεργετικός για τα μάτια. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, φροντίστε να έχετε φώτα με δυνατό, λευκό φως, κατάλληλο για εργασία, το οποίο να μην δημιουργεί σκιές ή έντονη αντανάκλαση στην οθόνη του υπολογιστή.

Όσον αφορά τα χρώματα που πρέπει να επιλέξετε για το γραφείο σας, προσπαθήστε να είναι έντονα και χαρούμενα, γιατί παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία και την απόδοσή σας. Το μπλε θεωρείται ιδανικό χρώμα για χώρους εργασίας, καθώς ενισχύει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα. Το πράσινο δημιουργεί μία αίσθηση ηρεμίας και αναζωογόνησης, ενώ το κίτρινο μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργικότητα. Μην χρησιμοποιείτε σκούρα χρώματα, που μπορεί να κουράσουν τα μάτια και να μικρύνουν τον χώρο σας. Αν δεν θέλετε να αλλάξετε τα χρώματα των τοίχων, μπορείτε να προσθέσετε χρωματικές πινελιές με διακοσμητικά στοιχεία, όπως πίνακες ή φυτά εσωτερικού χώρου. Ωστόσο, φροντίστε να μην υπερφορτώσετε τον χώρο με διάφορα αντικείμενα και κρατήστε τον όσο καθαρό και λιτό γίνεται.

Πολλές φορές, περνάμε αρκετές ώρες στο γραφείο και χρειαζόμαστε μια στιγμή χαλάρωσης για να μπορούμε να συνεχίσουμε. Αν έχετε αρκετό χώρο, μπορείτε να δημιουργήσετε μια μικρή ζώνη χαλάρωσης, με μια άνετη πολυθρόνα ή καναπέ. Εκεί μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα, να διαβάσετε ή να χαλαρώσετε για λίγα λεπτά, ανακτώντας την ενέργειά σας.