Αναρριχώμενα φυτά και πράσινες ταράτσες : Πώς βοηθάνε στην θερμομόνωση των κτηρίων

81

Αναρριχώμενα φυτά και πράσινες ταράτσες : Πώς βοηθάνε στην θερμομόνωση των κτηρίων

Φανταστείτε το σπίτι σας να είναι γεμάτο πλούσια βλάστηση, και τους τοίχου να μοιάζουν ότι τους αγκαλιάζει η φύση. Κάπως έτσι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα πολλά σπίτια μπορούν και προσαρμόζονται στις καιρικές συνθήκες και στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, η φυσική κάλυψη ενός κτηρίου αν δεν γίνει σωστά και δεν ύπαρξη η απαραίτητη στεγανοποίηση δεν θα επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αντιθέτως μπορεί να βλάψει την υποδομή του κτηρίου.  Σήμερα οι τεχνικές βιοφιλικής αρχιτεκτονικής έχουν εξελιχθεί και οι μόνωση ταράτσας φαντάζει περισσότερο σαν κήπος παρά σαν μια άψυχη πλάκα από τσιμέντο.

Οι κήποι ταράτσας εφαρμόζονται ακόμα και σε μεγάλα κτήρια στις πόλεις, κάνοντας πιο ευχάριστη την ζωή των κάτοικων. Την θερμοπρόσοψη της ταράτσας ενός κτιρίου την έχουν εγκαταστήσει τα διάφορα φυτά και το γκαζόν. Πλέον οι ταράτσες δεν είναι ένα άχρηστος γκρίζος χώρος όπως είχαμε συνηθίσει παλιά. Διαμορφώνοντας τον κατάλληλα μπορούν οι κάτοικοι της πολυκατοικίας να απολαύσουν ευχάριστα τον απογευματινό τους καφέ η το πρωινό τους απολαμβάνοντας την θέα στην πόλη.

Προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν με την κακή εγκατάσταση γκαζόν και αναρριχωμένων φυτών σε μια κατοικία:

Εισβολή υγρασίας: Αν δεν έχει προηγηθεί  η κατάλληλη στεγανοποίηση , τα αναρριχώμενα φυτά λειτουργούν σαν σφουγγάρι, παγιδεύοντας την υγρασία στους τοίχους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα, όπως:

Ανάπτυξη μούχλας: Οι υγρές συνθήκες δημιουργούν το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής μούχλας, η οποία μπορεί να βλάψει τα οικοδομικά υλικά και να θέσει κινδύνους για την υγεία των ιδιοκτητών.

Αποδόμηση των τούβλων: Σε κτίρια που είναι φτιαγμένα από τούβλα, η παγιδευμένη υγρασία που παγώνει και ξεπαγώνει, μπορεί να προκαλέσει ρωγμές και ξεφλούδισμα της πλινθοδομής.

Δομικές βλάβες: Τα αναρριχόμενα φυτά,  ειδικά  αυτά που είναι ταχέως αναπτυσσόμενες ποικιλίες, μπορούν να ασκήσουν πίεση στους τοίχους και στις στέγες. Οι ρίζες τους μπορούν να διαπεράσουν τις ρωγμές και τις σχισμές των τοίχων και να προκαλέσουνε δομικές ζημίες στο κτήριο.

Προσβολή από παράσιτα: Τα φυτά είναι ένα φυσικό καταφύγιο για τα έντομα και τα τρωκτικά, παρέχοντάς τους εύκολη πρόσβαση στο εξωτερικό του κτιρίου. Αυτά τα παράσιτα μπορούν στη συνέχεια να βρουν το δρόμο τους μέσα στο σπίτι από κάποια ρωγμή η κενό, προκαλώντας περαιτέρω ζημιές.

Ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων:

Η ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κτηρίων που δεν έχουν μόνωση είναι μια κοστοβόρα διαδικασία γιατί απαιτεί την προσθήκη μονωτικών υλικών στους εξωτερικούς τοίχους και στην ταράτσα. Η παρουσία πρασινάδας και αναρριχώμενων φυτών μπορεί να δυσκολεύεις αρκετά την διαδικασία ειδικά αν έχουν ριζώσει βαθιά στο κτήριό με τα χρόνια. Αν δεν γίνει σωστό καθαρισμός του κτηρίου σε βάθος η θεμορμόνωση της ταράτσας και των εξωτερικών τοιχωμάτων θα υποστεί ζημιές. Ειδικά στα παλία κτήρια θα πρέπει να γίνεται επιμελή παρακολούθηση και αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης για τον εντοπισμό περιοχών που απαιτούν περισσότερη προσοχή.

Η προσθήκη μόνωσης στην ταράτσα και στο υπόλοιπο του κτηρίου απαιτεί μια τελείως καθαρή, επιφάνεια. Η παλιά βλάστηση ειδικά αν είναι σε τοίχους από τούβλο η χώμα μπορεί να καταστήσουν αδύνατη τη σωστή εγκατάσταση μονωτικών υλικών, θέτοντας σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της ενεργειακής αναβάθμισης.

Η συσσώρευση της υγρασίας από τα αναρριχόμενα φυτά μπορεί να βλάψει και την εσωτερική μόνωση του κτηρίου,  όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Η παγιδευμένη υγρασία μπορεί να καταστρέψει τα μονωτικά υλικά, καθιστώντας την εσωτερική μόνωση αναποτελεσματική.

Σήμερα η τεχνικές μόνωσης ενός κτιρίου έχουν βελτιωθεί και η κλασική θερμομόνωση μπορεί να συνυπάρξει με την βιοφιλική αρχιτεκτονική. Έχουν αναπτυχθεί πλέον ειδικά υλικά που εμποδίζουν την εισροή της υγρασίας στο κτίριο και οι κίνδυνοι έχουν περιοριστεί αρκετά. Για αυτό το λόγο υπάρχουν γραφεία που ασχολούνται με την μόνωση κτιρίου και μπορούν να συμβουλέψουν τους ιδιοκτήτες σχετικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν κατά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίου.

#####