Οδοιπορικό στα 11 μοναστήρια της μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης

1944

Τα βουνά μας φιλοξενούν αρκετά μοναστήρια και η ιστορία τους περιλαμβάνει συμμετοχή στους εθνικούς αγώνες, για την οποία πολλά από αυτά, πλήρωσαν βαρύ τίμημα και καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά από τους κατακτητές. Είτε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, στο Μακεδονικό αγώνα, κατά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Είναι αυτά που έχτισε η ευλάβεια των ανθρώπων του τόπου μας σε χρόνια δύσκολα και φτωχά, αλλά η προσφυγή στη βοήθεια του Θεού σε κάθε δυσκολία ήταν κάτι δυνατό, αληθινό και ουσιαστικό. Ξενιτιά, φτώχεια, ορφάνια, πόλεμοι, ασθένειες και οι ικεσίες προς την Παναγία και τους Αγίους , οδηγούσαν τα βήματα των ανθρώπων στα μοναστήρια και τις εκκλησιές. Στην Ήπειρο βρήκαμε φέτος ,κοντά στην Πυρσόγιαννη , ακόμη και την Παναγία των ξενιτεμένων, γιατί ο τόπος μας ταυτίστηκε με την ξενιτιά!

Έκπληξη για μας ήταν η πληροφορία, ότι στη μητρόπολή μας, τη μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης ,υπάρχουν 11 μοναστήρια σε λειτουργία. Αξιωθήκαμε αρκετά να τα γνωρίσουμε σε πρόσφατη επίσκεψή μας. Με τους Ακρίτες, μοναχούς και μοναχές,που αγαπούν και φυλάσσουν τον τόπο μας, τον έρημο πια από ανθρώπους, που προσεύχονται υπέρ του σύμπαντος κόσμου και αγωνίζονται καθημερινά. Η φιλοξενία και η χαρά στα πρόσωπά τους ήταν κάτι , που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

Αγία Τριάδα Βυθού, Άγιος Αθανάσιος Ζηκόβιστας,Άγιος Αθανάσιος Εράτυρας,Ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Δρυόβουνο,Ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο ,στον Πελεκάνο,στο Σισάνι,στη Βλάστη….

Μας περιμένουν να τα επισκεφθούμε τώρα τον Αύγουστο, τον μήνα της Παναγίας, που γεμίζουν τα χωριά μας, για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την προσφορά τους στον τόπο μας.

Ευανθία Ζηκοπούλου

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 4 Αυγούστου το Ετήσιο Μνημόσυνο Πεσόντων Αυγερινιωτών Μακεδονομάχων (Βίντεο & Φωτογραφίες)

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 4 Αυγούστου το Ετήσιο Μνημόσυνο Πεσόντων Αυγερινιωτών Μακεδονομάχων.

Φωτιά σε “μπάλες” άχυρο κτηνοτροφικής μονάδας στην Γαλατινή μετά από πτώση κεραυνού (Βίντεο)

Φωτιά σε “μπάλες” άχυρο κτηνοτροφικής μονάδας στην Γαλατινή μετά από πτώση κεραυνού σημειώθηκε λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι της Κυριακής 4/8. Στο σημείο έφτασε η πυροσβεστική υπηρεσία με πέντε οχήματα κι αρκετούς πυροσβέστες που έσβησαν τη φωτιά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν υπήρχαν απώλειες σε ζώα. Το βίντεο είναι του Ράδιο Σιάτιστα 95,7 FM.

Δελτίο τύπου
Με μεγάλη χαρά και τιμή προς τις μαθήτριες και τους μαθητές μας ανακοινώνουμε την έγκριση συμμετοχής του σχολείου μας στο πρόγραμμα ERASMUS KA122 “Developing Artificial Intelligence Skills in Health, Economy and IT” (Μάνιος Στέφανος Ισπανία) καθώς και στο πρόγραμμα “Digital Prototyping: Integrating CAD/CAM Systems for Mechanical Product Development” (Μπεΐνη Θεοδώρα Ιταλία).
Αυτές οι ευκαιρίες θα επιτρέψουν στις μαθήτριες και τους μαθητές μας ν’ αναπτύξουν δεξιότητες αιχμής της τεχνητής νοημοσύνης στους τομείς της οικονομίας, της υγείας και της πληροφορικής, όπως επίσης και να εξοικειωθούν με σύγχρονες μεθόδους ψηφιακής πρωτοτυποποίησης και ανάπτυξης μηχανολογικών προϊόντων μέσω συστημάτων CAD/CAM για τους μηχανολόγους και ηλεκτρολόγους.
Είμαστε υπερήφανοι για την ευκαιρία των μαθητριών και των μαθητών μας και ανυπομονούμε να δούμε την πρόοδο και τα επιτεύγματά τους μέσα από αυτές τις διεθνείς εκπαιδευτικές συνεργασίες.
Ευχαριστώ τη συνάδελφο Dora Beini για τη συνεργασία στη σύνταξη της πρότασής μας για τις δύο ροές.
Ο Διευθυντής και η υπεύθυνη του προγράμματος

Μάνιος Στέφανος & Μπεϊνη Θεοδώρα

Συγχαρητήρια στην Σιατιστινή ‘Ολγα που κατάφερε και μπήκε Δεύτερη στην Φαρμακευτική Πάτρας !!!

@ακόλουθοι
Ράδιο Σιάτιστα Radio Siatista

ΣΙΑΤΙΣΤΑ

Summer πάρτι στο Λύκειο Εράτυρας την Πέμπτη 8 Αυγούστου