Χωρίς δικαίωμα στην φαρμακευτική αγωγή παραμένουν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε Αιανή και Πεντάλοφο από τα τέλη Ιουνίου. Συγκεκριμένα μετά και την τελευταία παροχή διευκρινίσεων ως προς την απόδοση ΑΜΚΑ από τον ΕΦΚΑ και τα ΚΕΠ την 1 Οκτωβρίου οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες δεν δικαιούνται ΑΜΚΑ. Έτσι μέρος των εφήβων της Αιανής και όλα τα κορίτσια του Πενταλόφου δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα.
«Ανήλικοι πολίτες χωρών της Ε.Ε που γεννήθηκαν στη χώρα και οι Ευρωπαίοι γονείς τους δεν κατοικούν και δεν εργάζονται στη χώρα» δεν μπορούν να πάρουν ΑΜΚΑ αναφέρει η απόφαση. Το ίδιο ισχύει και για τους ανήλικους πολίτες τρίτων χωρών που γεννιούνται στην Ελλάδα και των οποίων η διαμονή καλύπτεται από την άδεια διαμονής του συντηρούντος γονέα, μέχρις ότου υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση άδειας διαμονής, αλλά και στους Ανήλικους πολίτες τρίτων χωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από παράτυπα διαμένοντες γονείς.
Οι ανήλικοι πρόσφυγες συνδέονται με τον Α.Μ.Κ.Α. των γονέων ως προστατευόμενα μέλη, εφόσον ο γονέας έχει ενεργή ασφαλιστική ικανότητα .Πολλές ακόμα κατηγορίες έχουν δικαίωμα ασφάλισης, αλλά τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ΟΧΙ. Οι αιτούντες άσυλο μένουν εκτός υγειονομικής περίθαλψης στο κομμάτι της φαρμακευτικής αγωγής συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων, όταν ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για υποχρεωτικό εμβολιασμό για την ιλαρά.
Η Μαρία Πουταχίδου, συντονίστρια εκπαίδευσης της Άρσις ανέφερε στο prlogos ότι όλα τα νέα παιδιά της δομής στην Αιανή δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης, διότι είναι σε διαδικασία χορήγησης ασύλου, η οποία δέχεται όλο και περισσότερους περιορισμούς. Ευτυχώς με την χρήση του μηδενικού ΑΜΚΑ οι έφηβοι της Αιανής ως ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία και τις εξετάσεις. Επαφίονται σε οργανώσεις όπως οι Γιατροί του Κόσμου και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για εμβολιασμό, αλλά και στη διοίκηση του Μαμάτσειου.
Να θυμίσουμε ότι στην Καβάλα πριν από ένα μήνα περίπου 127 προσφυγόπουλα εμβολιάστηκαν μετά από απόφαση του διοικητή, με τη δαπάνη προμήθειας και χορήγησης των εμβολίων να βαραίνει αποκλειστικά το νοσοκομείο. Η διασφάλιση της υγείας όμως είναι δικαίωμα και υποχρέωση ενός κράτους πρόνοιας. Στην περίπτωσή μας αφήνοντας εκτεθειμένα δεκάδες ασυνόδευτα παιδιά εκθέτεις σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία πόσω μάλλον σε περιοχές με camps.Με την υγεία να είναι προϋπόθεση για την ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και δικαίωμα.
Ο Γιάννης Ρομπολάκης, υπεύθυνος της ψυχοκοινωνικής ομάδας της δομής του Πενταλόφου αναφέρει: «Σήμερα(9-10) μάθαμε και επίσημα από τον τοπικό ΕΦΚΑ πώς τα ανήλικα ασυνόδευτα δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν ΑΜΚΑ, οπότε όσα δεν έχουν αποκτήσει ήδη, δεν μπορούν να πάνε στον γιατρό και να λάβουν θεραπεία για τα προβλήματα υγείας τους. Ένας τρόπος πρόληψης των προβλημάτων υγείας όπως έχει αποδειχθεί είναι η ενασχόληση με τη τέχνη, το παιχνίδι και η δημιουργία υγειών μεταξύ τους σχέσεων, οπότε θέλοντας να μετατρέψουμε τη θλίψη μας για τα όσα συμβαίνουν σε αλληλεγγύη, σας ζητούμε να διαβάσετε τα παρακάτω και να συμβάλλετε όσο μπορείτε στο να παραμείνουν υγιή».
Και στη συνέχεια κάνει έκκληση για όργανα, παιχνίδια και υλικά δημιουργικής απασχόλησης από τον κόσμο:
Ιωάννα Παπαδημητρίου