Αυστηρές ποινές και διαρκή έλεγχο σε όσους εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο ή νοθεία καυσίμων θα επιβάλει η φορολογική διοίκηση.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για την ενεργοποίηση των αυστηρότερων ποινών για κρούσματα λαθραίων και νοθευμένων υγρών καυσίμων που προβλέπουν λουκέτα και απαγόρευση δραστηριότητας έως δύο χρόνια για τα πρατήρια, χρηματικά πρόστιμα έως 30.000 ευρώ στις εταιρείες εμπορίας και δημοσιοποίηση της ταυτότητας των παραβατών.
Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο προβλέπει τα εξής:
• Όταν από εξέταση δείγματος καυσίμων των υπηρεσιών της γενικής διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους, που λαμβάνεται είτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ είτε από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ελεγκτική ή διωκτική αρχή, προκύπτει ότι το ελεγχόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο κατέχει, διακινεί και εμπορεύεται νοθευμένα καύσιμα, σφραγίζεται η εγκατάσταση στην οποία διαπιστώνεται η παράβαση για δύο έτη.
• Αν έπειτα από έκθεση ελέγχου είτε της αρμόδιας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ είτε οποιασδήποτε άλλης δημόσιας ελεγκτικής ή διωκτικής αρχής διαπιστώνεται τέλεση λαθρεμπορίας καυσίμων, σφραγίζεται η εγκατάσταση στην οποία διαπιστώνεται η παράβαση για δύο έτη.
• Αν οι ιδιοκτήτες του πρατηρίου παρεμποδίζουν τον έλεγχο για τη διαπίστωση παραβατικών πράξεων με χρήση βίας ή απειλής, σφραγίζεται η εγκατάσταση στην οποία διαπιστώνεται η παράβαση για δύο έτη.
• Σε πρατήρια που ανήκουν σε εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ή 100% θυγατρικές τους, η σφράγιση στο σύνολο των καταστημάτων επιβάλλεται αν σφραγιστούν πέντε καταστήματα σε διάστημα τριών μηνών.
Σημειώνεται ότι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οι νομικές οντότητες των οποίων η εγκατάσταση πρατηρίου καυσίμων σφραγίστηκε, απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ή ιδιότητα ή να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εμπορίας ή διακίνησης ενεργειακών προϊόντων για δύο έτη από τη διαπίστωση της παράβασης.
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ επιστρατεύει ένα νέο ψηφιακό όπλο στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων. Πρόκειται για μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα συγκεντρώνονται τα στοιχεία από την αγορά και με την εφαρμογή ενός ειδικού αλγορίθμου θα εντοπίζονται ύποπτες για λαθρεμπόριο και νοθεία περιπτώσεις πρατηρίων καυσίμων.
Στόχος είναι ο περιορισμός της αιμορραγίας στα κρατικά ταμεία από τη λαθραία διακίνηση καυσίμων και τη νοθεία, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Η πλατφόρμα λειτουργεί σήμερα πιλοτικά και έχει ξεκινήσει την επεξεργασία των στοιχείων, ενώ ήδη έχουν εντοπιστεί κενά στα συστήματα εισροών-εκροών των πρατηρίων καυσίμων, τα οποία θα καλυφθούν με τις απαραίτητες αναβαθμίσεις.
Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή λειτουργεί το σύστημα εισροών – εκροών με τις τεχνικές προδιαγραφές του 2009. Από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει και πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αναβαθμίσεις και να καλυφθούν τα κενά που έχουν εντοπισθεί, κάτι που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
ΠΗΓΗ: dnews.gr