
Από την πλευρά του ο επί κεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Κοσμίδης, που συμφώνησε με τις αλλαγές που πρότεινε ο Λ. Γκερεχτές, ανέφερε, καταρχάς, ότι δεν πήρε καμία πρόσκληση από τη Δημοτική Αρχή για κατάθεση προτάσεων επί του Τεχνικού Προγράμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν πήρα καμιά πρόσκληση από τη δημοτική αρχή για να καταθέσω προτάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα. Μάλλον θα μας έρθει μετά τα Χριστούγεννα. Η προχειρότητα του δήμου καλά κρατεί”. Η συγκεκριμένη αιχμή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δημάρχου Χ. Ζευκλή ο οποίος κι απάντησε: “H προχειρότητα για την πάρτη σου. Να έχεις λίγη μνήμη να δεις ότι σας το είπα και προφορικά, στο προηγούμενο Δ.Σ., ότι έρχεται το τεχνικό πρόγραμμα κι ο προϋπολογισμός και να καταθέσετε προτάσεις. Επίσης να πω ότι δεν είχα και καμιά υποχρέωση από το Νόμο να το κάνω”.
Ο επί κεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μ. Καραμπατζιάς ενέταξε τη στάση και τις διαφοροποιήσεις, στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2020, από τις παρατάξεις Κοσμίδη & Γκερεχτέ, περισσότερο ως “κινήσεις” σκοπιμότητας, λέγοντας πως έγιναν κυρίως για την ανάδειξη των συσχετισμών δυνάμεων στο Δ.Σ. και την πρώτη ήττα της Δημοτικής Αρχής.
Εν τέλει, κατόπιν ψηφοφορίας, “πέρασε” η πρόταση του Λ. Γκερεχτέ για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 κι όχι του Δημάρχου Βοΐου Χ. Ζευκλή, ο οποίος, όπως είπε, δεν θεώρησε τη συγκεκριμένη εξέλιξη ήττα, αλλά όπως επισήμανε χαρακτηριστικά: “Ως εκτελεστικό όργανο, που είναι ο ίδιος, σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου”.
kozan.gr
Ενημέρωση σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού της Σιάτιστας και του Καλονερίου, μετά και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, στις 5/12, με την εμφάνιση τετραχλωροαιθενίου στο νερό, πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου, το βράδυ της Πέμπτης 19/12.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Βοΐου, Ναούμ Τσιαούσης, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, απευθυνόμενος στους πολίτες και το Δημοτικό Συμβούλιο, σημείωσε, μεταξύ άλλων: “Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η απόφαση για την άρση της απαγόρευσης χρήσης του νερού ως πόσιμου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης μιας και το ζήτημα αφορά τη δημόσια υγεία την οποία οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε με αίσθημα ευθύνης”.
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Κοζάνης, κ. Γιώργος Βογιατζής, που παρίστατο στη συνεδρίαση, αρχικά αναφέρθηκε στη χημική ουσία, που ανιχνεύθηκε, λέγοντας τα ακόλουθα: “Η συγκεκριμένη χημική ένωση το τετραχλωροαιθένιο δεν υπάρχει στο περιβάλλον, σα φυσική ουσία, αλλά είναι μια ουσία κατασκευασμένη από τον άνθρωπο, ενώ έχει πολλές ιδιαιτερότητες, όσο αφορά την κινητικότητα της μέσα στον υδροφορέα. Το νόημα των επαναλαμβανόμενων δειγματοληψιών έχει να κάνει με τ’ ότι η ουσία αυτή, αν υπάρχει, μπορεί να έχει διαφορετική κινητικότητα και δράση ανάλογα με την κατανάλωση μπορεί να έχει το νερό ανά πάσα στιγμή. Οπότε κάνοντας αρκετές δειγματοληψίες διασφαλίζουμε ότι, είμαστε σίγουροι, ότι δεν υπάρχει αυτή η ουσία στο νερό. Τα δείγματα που έχει προσκομίσει μέχρι τώρα, στην υπηρεσία μας, η ΔΕΥΑ Βοΐου, δείχνουν ότι δεν είναι ανιχνεύσιμη η χημική ουσία, είναι ουσιαστικά κάτω από ένα μικρογραμμάριο ανά λίτρο, σύμφωνα με το συνεργαζόμενο εργαστήριο του κ. Αβραμίδη”, καταλήγοντας και στο ζητούμενο – για τους δημότες – πως: “Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στην (ερχόμενη) εβδομάδα, εφόσον όλα είναι χωρίς την ύπαρξη της χημικής ένωσης, Δευτέρα – Τρίτη, θα υπάρχει κανονικά υδροδότηση της περιοχής. Αυτή η χημική ένωση από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν υπήρχε και το παράδοξο είναι ότι προηγούμενες αναλύσεις, από αρχεία παλαιοτέρων στοιχείων, δε δείχνουν την ύπαρξή της”.