Η ομοσπονδία πολυτέκνων και η Ένωση Γυναικών Ελλάδος κατήγγειλαν το σχέδιο νόμου ως «αντισυνταγματικό» και ως μέσo εμπορευματοποίησης της τεκνοθεσίας αντίστοιχα
Την μερική ικανοποίησή τους για το νομοσχέδιο που επιτρέπει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών εξέφρασαν εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας κατά την συζήτηση των σχετικών διατάξεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ζητώντας παράλληλα να τους επιτραπεί η ιατρικώς βοηθούμενη αναπαραγωγή και η παρένθετη μητρότητα.
Από την άλλη πλευρά η ομοσπονδία πολυτέκνων και η Ένωση Γυναικών Ελλάδος κατήγγειλαν το σχέδιο νόμου ως «αντισυνταγματικό» και ως μέσo εμπορευματοποίησης της τεκνοθεσίας αντίστοιχα.
Ο κ. Σταμάτης ‘Ανθης, πρόεδρος της Egalite που εκπροσωπεί ΛΟΑΤΚΙ εργαζόμενους στην ΕΕ είπε πως «το νομοσχέδιο δεν αφαιρεί δικαιώματα. Απεναντίας δίνει σε όσους τα στερούνται. Όταν είσαι γονέας σε μια χώρα πρέπει να θεωρείσαι γονέας σε κάθε χώρα. Τα κράτη μέλη οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότητα όλες τις οικογένειες ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο» ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην πρόσβαση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».
«Τα ζητήματα της παρένθετης μητρότητας είναι υπαρκτά και θα κληθούμε να τα αντιμετωπίσουμε» σχολίασε ο επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης.
Η κυρία Ελένη Μαραβέγια μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Οργανώσεων ΛΟΑΤΚΙ Οικογενειών (NELFA) είπε ότι «το νομοσχέδιο διασφαλίζει τα δικαιώματα των παιδιών ομόφυλων οικογενειών που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και πλέον θα μπορούν να αποκτούν ελληνική ιθαγένεια. Δυστυχώς το σχέδιο νόμου δεν αποκαθιστά την πρόσβαση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή”.
Η εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κατερίνα Χαροκόπου σημείωσε ότι η επιτροπή έχει καλέσει την πολιτεία να ρυθμίσει την ισότητα στον πολιτικό γάμο ήδη από το 2004.
Την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των τρανς οικογενειών ζήτησε η κα Άννα Απέργη πρόεδρος Διεμφυλικών. Η ίδια προκειμένου να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τρως οικογένειες με παιδιά είπε πως «δυο τρανς γονείς με το παιδάκι τους έπιναν καφέ όταν πέρασαν κάποιοι ηλικιωμένοι και φώναξαν την αστυνομία καταγγέλλοντας αποπλάνηση ανηλίκου».
«Επικροτούμε το νομοσχέδιο. Αποτελεί θετικό βήμα» είπε η κυρία Έλενα Ολγα Χρηστίδη από τον φορέα «Orlando LGBT+». Η κυρία Κωνσταντίνα Μαγκλάρα γγ της Παιδοψυχιατρικής εταιρείας Ελλάδας εξέφρασε επιφυλάξεις καθώς όπως είπε ότι οι μελέτες για τον τρόπο που μεγαλώνει ένα παιδί σε ομόφυλη οικογένεια είναι περιορισμένες.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «οι περιορισμένες μελέτες που έχουμε δείχνουν ότι δεν συσχετίζεται το μεγάλωμα ενός παιδιού από ομόφυλους γονείς με προβλήματα ψηφιακής υγείας σε σχέση με παιδιά που μεγαλώνουν σε ετερόφυλη οικογένεια.
ΠΗΓΗ:protothema.gr