Οι επιστήμονες δουλεύουν σε μια τεχνική που χρησιμοποιεί ένα αντίσωμα, το οποίο απενεργοποιεί μια πρωτεΐνη, καθιστώντας αδύνατη την “πρόσδεση” του ιού σε ανθρώπινα κύτταρα.
Έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα για τη θεραπεία του κορονοϊού δηλώνουν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Γάνδης και το Φλαμανδικό Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας.
Οι δύο επιστημονικές ομάδες, όπως αναφέρουν οι Brussels Times, δουλεύουν μαζί με διεθνείς ερευνητές σε μια τεχνική που χρησιμοποιεί ένα αντίσωμα που απενεργοποιεί μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού, καθιστώντας αδύνατη την πρόσδεση σε ανθρώπινα κύτταρα.
Σε συνεργασία με άλλες ομάδες στο πανεπιστήμιο του Όστιν του Τέξας και το γερμανικό κέντρο Primate στο Γκέτινγκεν, η ομάδα κατάφερε να εξουδετερώσει μια εργαστηριακή παραλλαγή του κορονοϊού χρησιμοποιώντας την τεχνική.
Η ανακάλυψη δεν είναι εμβόλιο. Ένα τυπικό εμβόλιο παίρνει ένα μέρος του μολυσματικού παράγοντα και το χρησιμοποιεί για να προκαλέσει στον οργανισμό την παραγωγή της ανοσολογικής άμυνας που απαιτείται για την καταπολέμησή του.
Η θεραπεία που εξετάζουν οι ομάδες δεν προκαλεί ανοσιακή ανταπόκριση, η οποία έχει το πλεονέκτημα ότι δρα ταχέως από ένα τυπικό εμβόλιο. Για παράδειγμα, θα επέτρεπε στο ιατρικό προσωπικό να επιστρέψει στην εργασία αμέσως προστατευόμενο από τον ιό.
Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι ασθενείς συχνά ανταποκρίνονται λιγότερο στα εμβόλια και ο κορoναϊός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος γι’ αυτούς.