Οι Ιερείς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Νικάνορος Κοζάνης σας καλούν να συμμετάσχετε στην υποδοχή της τιμίας κάρας του Οσίου πατρός ημών Νικάνορα του θαυματουργού (από την Ι. Μονή Ζάβορδας Γρεβενών) και στις εορταστικές λατρευτικές εκδηλώσεις σε ανάμνηση των εκατό χρόνων από το θαύμα διασώσεως της πόλης της Κοζάνης από επιδημία γρίπης (Οκτώβριος/Νοέμβριος 1918 – Νοέμβριος 2018).
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
ΤΡΙΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
5:00 μμ.: Υποδοχή Τιμίας Κάρας στο Δημοτικό Πάρκο και Λιτάνευση προς τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Νικάνορα.
6:00 μμ.: Ιερά Παράκληση του Αγίου.
9:00 μμ. – 12:30 βραδινή: Ιερά αγρυπνία μετά των Πατέρων της Ιεράς Μονής Ζάβορδας.
ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
7:00 πμ.: Θεία Λειτουργία.
5:00 μμ.: Εσπερινός.
6:00 μμ.: Ευχέλαιο.
ΠΕΜΠΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
7:00 πμ.: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου.
11:00 πμ.: Αναχώρηση Τιμίας Κάρας.
Σύντομο ιστορικό
Η Ιερά Μητρόπολις Σερβίων και Κοζάνης και ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικάνορος Κοζάνης αναμιμνήσκεται του θαύματος του αγίου Νικάνορος στην πόλη της Κοζάνης και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Ο άγιος έσωσε τότε τον λαό από την πανδημία της ισπανικής γρίπης, όπως έσωσε, άλλωστε, και τα Σέρβια από πανούκλα το 1730.
Για να μην επηρεαστεί το ηθικό των πολιτών, λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν καταγράφηκε η θανατηφόρος πορεία του ιού της γρίπης από τον ευρωπαϊκό τύπο, αφήνοντας έτσι το τοπίο θολό για την εξάπλωση και τα θύματά της. Εξαίρεση αποτέλεσε η λεπτομερής καταγραφή της νόσου στην ουδέτερη Ισπανία, γι’ αυτό και ονομάστηκε «ισπανική».
Ήταν μία από τις μεγαλύτερες πανδημίες που έζησε η ανθρωπότητα. Κάποιοι την παρομοίασαν με τη Μαύρη Πανώλη του Μεσαίωνα. Γεγονός είναι πως η ισπανική γρίπη το διάστημα 1918-19 σκότωσε 50 ή, σύμφωνα με άλλες πηγές, 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Έπληξε όλη την Ελλάδα αρχίζοντας το καλοκαίρι του 1918 και φθάνοντας στο αποκορύφωμά της τον Οκτώβριο- Νοέμβριο του ίδιου έτους.
Στην Κοζάνη η γρίπη ήρθε στις αρχές Οκτωβρίου του 1918 σκορπώντας τον φόβο, την απόγνωση, τον πανικό, τον θάνατο. Συνολικά στοίχισε τη ζωή σε 172 συμπολίτες μας. Ώσπου την 6η Νοεμβρίου του 1918 ο πιστός λαός της Κοζάνης, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Φώτιο, υποδέχτηκε από το μοναστήρι της Ζάβορδας στον άγιο Νικόλαο τα ιερά λείψανα του αγίου. Από την ημέρα εκείνη η Κοζάνη δεν είχε πλέον κανένα νέο κρούσμα γρίπης, ώσπου το Νοέμβριο η επιδημία άρχισε να «ξεψυχά» και σ΄ όλη την Ελλάδα.
Οι Κοζανίτες νιώθοντας έντονη την επέμβαση του αγίου αποφάσισαν σε ένδειξη ευγνωμοσύνης να οικοδομήσουν Ναό στο όνομα του, ο οποίος ανηγέρθη κατά τα έτη 1926-28 και τη δεκαετία του 1970 ο νέος μεγάλος πάνω στην παλαιό. Σε ανάμνηση του θαύματος την 7η Αυγούστου, ημέρα της μνήμης του αγίου, όλοι οι Κοζανίτες τηρούν αυστηρή νηστεία.
Από τον Ιερό Ναό