Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός Δήμου για μετακίνηση σε μαγαζιά, συνέχεια για την απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού, κλειστά κομμωτήρια και μια σειρά από μέτρα και νέοι κανόνες μπαίνουν στη ζωή μας από τη Δευτέρα 18/1.
Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός Δήμου για μαγαζιά, κλειστά κομμωτήρια και SMS στο 13033
Οι νέοι κανόνες που μπαίνουν από τη Δευτέρα στη ζωή μας είναι συγκεκριμένοι και μένει να ανακοινωθούν επίσημα. Ορισμένα ζητήματα είναι ακόμη σε επίπεδο σχεδίου.
1) Καταρχήν φαίνεται ότι θα ανοίξει το λιανεμπόριο. Στα μαγαζιά θα πηγαίνουμε με SMS στο 13033 και με ραντεβού, όμως θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός Δήμου για τα ψώνια. Ταυτόχρονα τα μαγαζιά θα έχουν λίστα ραντεβού ενδεχομένως ανηρτημένη στην είσοδο. Επίσης το SMS θα έχει διάρκεια 3 ώρες. Φαίνεται να προτείνεται η λειτουργία με την μέθοδο του click in shop (παραλαβή εντός) καταστημάτων: ένδυσης, υπόδησης και αργυροχρυσοχοΐας, όπου ο πελάτης θα προσέρχεται στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού, για το οποίο θα ενημερώνεται τηλεφωνικά ή με γραπτό μήνυμα ως προς την ημέρα και την ώρα προσέλευσης.
2) Όλα δείχνουν κλειστά κομμωτήρια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αν και θα τεθεί ως θέμα προς συζήτηση, δύσκολα η επιτροπή θα εισηγηθεί το ταυτόχρονο άνοιγμα των κομμωτηρίων και των άλλων κατηγοριών που είχαν ανοίξει την εορταστική περίοδο, καθώς δεν θέλει να πάμε σε μαζικό άνοιγμα, αλλά το κάθε βήμα, να ακολουθεί ένα «αναγνωριστικό» διάστημα για την καταγραφή της πορείας της πανδημίας.
3) Για την ώρα φαίνεται να «πάγωσε» η συζήτηση για την επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων, καθώς δεν γινόταν να ανοίξουν και σχολεία και λιανεμπόριο. Επίσης η κουβέντα για μετακίνηση εκτός νομού και άρση της απαγόρευσης δεν έχει μπει καν στο τραπέζι.
Στο άνοιγμα του λιανικού εμπορίου και πώς μπορεί να γίνει αυτό αναφέρθηκαν, μιλώντας στο ΣΚΑΙ και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.
«Δεν μπορούμε να ανοίξουμε καμία δραστηριότητα με απόλυτη ασφάλεια. Σε κάθε άνοιγμα θα υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, το θέμα είναι να είναι μικρή» τόνισε ο καθηγητής, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους το λιανεμπόριο, ιδίως τα μικρά καταστήματα, πρέπει να λειτουργήσει με ραντεβού, όπως τα κομμωτήρια.
Ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα και πρέπει να ανοίξουν κάποια μαγαζιά με click away και τα υπόλοιπα με ραντεβού, όπως παραδείγματος χάρη τα μαγαζιά ένδυσης.
Με τη σειρά του και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να στηριχθεί η μεσαία τάξη, άρα να ανοίξει το λιανεμπόριο. «Αν είναι να κάνουμε ένα βήμα, το βήμα θα είναι αυτό» επεσήμανε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ταυτόχρονα, υπέρ της επαναλειτουργίας των μικρών καταστημάτων με ραντεβού και τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, τάχθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1.
Με απαραίτητη προϋπόθεση όμως, όπως τόνισε, να έρχεται σε επαφή μόνο ένας πελάτης με έναν εργαζόμενο, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός.
Δερμιτζάκης: Γυμνάσια, λύκεια μαζί με λιανεμπόριο – Σε 3 εβδομάδες να ανοίξει η εστίαση
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης εκτίμησε πως μπορεί να ανοίξει η εστίαση σε 3 εβδομάδες και τα γυμνάσια και λύκεια μαζί με το λιανεμπόριο
Την εκτίμηση πως σε τρεις εβδομάδες μπορεί να ανοίξει η εστίαση στη χώρα μας, αλλά μόνο για τους εξωτερικούς χώρους, έκανε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει η εστίαση στο σύνολό της να συνδέεται μόνο με τα μπαρ. «Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως τα γυμνάσια και τα λύκεια θα πρέπει να ανοίξουν μαζί με το λιανεμπόριο.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δερμιτζάκης σχολίασε και το ζήτημα της δια ζώσης επαναλειτουργίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκτιμώντας πως γυμνάσια και λύκεια μπορούν να ανοίξουν παράλληλα με το λιανεμπόριο. «Πιστεύω ότι ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξουν και γυμνάσια και λύκεια, γιατί αν γίνονται μεταδόσεις μεταξύ των εφήβων, γίνονται ήδη. Δεν είναι καλύτερα να συναντιούνται στο σχολείο με μάσκες συντεταγμένα; Η κινητικότητα από μόνη της παρόλο που έχει μια συσχέτιση με τις μεταδόσεις, δεν είναι πάντα το ίδιο. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι αύξηση κινητικότητας με δυσανάλογα μικρή αύξηση των μεταδόσεων. Οι νόμιμες δραστηριότητες ελέγχονται. Αυτές όμως που είναι άφαντες και παράνομες δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε», ανέφερε συγκεκριμένα.
Παράλληλα, όταν ρωτήθηκε πώς γίνεται να ανοίγουμε διάφορες δραστηριότητες τη στιγμή που αρκετές περιοχές στη χώρα εμφανίζουν «κόκκινη» επιδημιολογική εικόνα, ο κ. Δερμιτζάκης σχολίασε ότι η Ελλάδα «έχει πιο προληπτική φιλοσοφία παρά απόκριση μετά το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν περιοχές στο κόκκινο για να μη συμβούν πολύ άσχημα πράγματα. Δηλαδή αν δούμε τις περιοχές που μπαίνουν στο κόκκινο, δεν είναι ότι γίνεται καταστροφή. Δεν είναι όπως ήταν η Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο που ήδη είχαν γίνει άσχημα τα πράγματα και μετά κλείσανε».