Σε επαγρύπνηση βρίσκεται το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μετά την εμφάνιση του τετραχλωροαιθυλένιου στο νερό της Σιάτιστας και του Καλονερίου, μιας ουσίας χημικής και καρκινογόνας, ιδιαίτερα βλαβερής για τον άνθρωπο. Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του τμήματος με το δήμο για το εν λόγω θέμα, ενώ την Παρασκευή το πρωί στελέχη της διεύθυνσης βρέθηκαν στο Βόιο για να εντοπίσουν το πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos η δεύτερη μέτρηση της 6ης Δεκεμβρίου δεν ανίχνευσε καν την επικίνδυνη χημική ένωση με τιμές κάτω του μηδενός.
Ο εργαστηριακός αυτός έλεγχος όμως δεν αρκεί για να δώσει το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας το πράσινο φως οπότε θα ακολουθήσουν και άλλες μετρήσεις για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια μορφή διακύμανσης. Για όγδοη λοιπόν συνεχόμενη ημέρα υπάρχει απαγόρευση πόσης του νερού, αλλά και επαφής με το δέρμα με τους κατοίκους να ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα ακόμα και σε θέματα υγιεινής. Όσο για την πόση χρησιμοποιούνται μόνο εμφιαλωμένα νερά με το δήμο να έχει μοιράσει κάποια ποσότητα, όχι φυσικά ικανή για να καλύψει όλες τις υπάρχουσες ανάγκες.
Η υπέρβαση του ορίου του τετραχλωροαιθυλένιου κατά οκτώ φορές στη Σιάτιστα εγκυμονεί σοβαρή ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, η οποία για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται σειρά δράσεων. Θυμίζουμε ότι η πρώτη μέτρηση έδειξε 82 mg/l στη Σιάτιστα και 31 mg/l στο Καλονέρι με ανώτατη τιμή τα 10 mg/l.
Χρήστος Ζευκλής: « Τείνουμε στο γεγονός ότι ήταν μια λάθος διάγνωση»
Ιδιαίτερo ενδιαφέρον βεβαίως έχει και η συνέντευξη που παραχώρησε o δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής στην Κατερίνα Μαρκοπούλου στο flash tv, όπου άφησε να διαφανεί ότι έγιναν εργαστηριακά λάθη. «Ανάμεσα σε αυτά τα σημεία» που βρέθηκε η ρύπανση «υπήρχαν και άλλες βρύσες καθαρές» είπε και «τείνουμε στο γεγονός ότι ήταν μια λάθος διάγνωση». «Παύει να ισχύει ο συναγερμός» συνέχισε μετά τη δεύτερη δειγματοληψία, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν έρθει στη δημοσιότητα .Πάντως μετά από μία βδομάδα η περιοχή παραμένει χωρίς πόσιμο νερό μετά από ανακοινώσεις του ίδιου του δήμου και οι κάτοικοι δεν ξέρουν πώς να πλυθούν.
Δημήτρης Κοσμίδης: «Να παρέμβει εισαγγελέας»
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας κ. Δημήτρης Κοσμίδης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Βοίου μίλησε στο prlogos για την ανάγκη παρέμβασης εισαγγελέα στο θέμα της ακαταλληλότητας του νερού. Κατά την άποψή του η αιτία είναι συγκεκριμένη πηγή, ανενεργή εδώ και πέντε χρόνια, την οποία έριξαν στο δίκτυο. Τόνισε ότι και η Γαλατινή και το Μικρόκαστρο υδροδοτούνται από την ίδια πηγή και έπρεπε επίσης να ληφθούν προληπτικά μέτρα. Το δικό του ερώτημα είναι γιατί ο έλεγχος της πηγής έγινε κατόπιν εορτής αφενός και αφετέρου αν καταναλώθηκε αυτό το νερό.
Το ανακάτεμα των πηγών έγινε λόγω της θολότητας του νερού της Πραμόριτσας παρότι η Σιάτιστα θα μπορούσε να υδροδοτείται μόνο από το Μπούρινο συνέχισε. «Δεν έχουμε τις αναλύσεις από το νερό, αλλά ακόμα δεν είναι πόσιμο, δεν υπάρχει καθαρή ενημέρωση, αν είναι τωρινό το πρόβλημα ή παλιότερο».
Ψηλές τιμές σε τετραχλωροαιθυλένιο
Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι ακόμα και στην Καστοριά και το Άργος Ορεστικό όπου δραστηριοποιούνται γουνοποιητικές επιχειρήσεις ποτέ δεν βρέθηκε τόσο μεγάλος αριθμός συγκέντρωσης τετραχλωροαιθυλένιου. Στο Αρμενοχώρι σε δείγμα που προήλθε από εξωτερική βρύση της περιοχής ως “δείγμα από το δίκτυο ύδρευσης» η τιμή τετραχλωροαιθένιου – τριχλωροαιθένιου ήταν 54,1 mg/l με την τοποθέτηση φίλτρων άνθρακα να περιορίζει στο εξής τους ρύπους. Στους Αμπελόκηπους Καστοριάς έφτασε τα 12 mg/l με πολύ μεγαλύτερα νούμερα να έχουν σημειωθεί σε εσωτερικές εγκαταστάσεις βυρσοδεψείων και πλυντηρίων ,σε πηγές και γεωτρήσεις, αλλά όχι στο δίκτυο.
Ο Άλκης Στάμου, υδρογεωλόγος του ΙΓΜΕ μιλώντας στο flash tv χαρακτήρισε ως ανησυχητικό το γεγονός της παρουσίας του τεραχλωροαιθυλένιου και στους δύο υδροφόρους ορίζοντες της Καστοριάς, παρότι δεν επικοινωνούν αφήνοντας το ενδεχόμενο της παράνομης απόθεσης τεραχλωροαιθυλένιου με βυτία. Και αυτό γιατί τα υπολείμματα από την επεξεργασία και τον καθαρισμό της γούνας δεν ανακυκλώνονται, αλλά εγκαταλείπονται στο περιβάλλον. Αυτό αποδεικνύει και η συνάντηση των γουναράδων της Καστοριάς με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για το μείζον αυτό θέμα το σαββατοκύριακο. Στη συζήτηση τέθηκε το θέμα της επιδότησής τους για υποδομές τετραχλωροαθυλενίου, δηλαδή πλυντηρίων με κλοφέν, το οποίο περιέχει και το τετραχλωροαιθυλένιο!!! Μια δική τους υποχρέωση δηλαδή να επιδοτηθεί όταν για χρόνια η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τώρα η Σιάτιστα στερείται το δικαίωμα πόσης κατάλληλου νερού γνωρίζοντας όλοι ότι το επικίνδυνο τετραχλωροαιθυλένιο εντοπίζεται κυρίως στα βυρσοδεψεία και τα πλυντήρια των γουναράδων.
Ιωάννα Παπαδημητρίου
Prlogos. gr