Για τελική προσπάθεια την οποία θα αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο σήμερα από το Βελβεντό, ο ΥφυπουργόςΑγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Kozanimedia.gr για τις μειονεκτικές και ορεινές περιοχές που δικαιούνται ή όχι εξισωτική αποζημίωση.
Ο νέος χάρτης προκάλεσε εδώ και αρκετό διάστημα, έντονες αντιδράσεις σε πολλές περιοχές της χώρας οι οποίες ξαφνικά είδαν να βγαίνουν από την ειδική κατηγορία των μειονεκτικών ή των ορεινών περιοχών, κάτι που σημαίνει απώλεια σημαντικού μέρος εισοδημάτων για γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές και αρκετά χωριά του Άνω Βοΐου, οι κάτοικοι των οποίων με έκπληξη είδαν πως μένουν ξαφνικά εκτός των ειδικών κατηγοριών, με τις αντιδράσεις να είναι έντονες.
Μάλιστα σήμερα στο Βελβεντό, κάτοικοι της Νεάπολης και των γύρω χωριών, είχαν την ευκαιρία να θέσουν το θέμα στον Υπουργό, κ. Αραχωβίτη, ενώ τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνάντηση παρουσία της δημοτικής αρχής Βοΐου, από την οποία ζητήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αλλάξει η «αδικία», όπως τη χαρακτηρίζουν οι αγρότες της περιοχής.
Ο Υπουργός απαντώντας στην ερώτηση του kozanimedia, παραδέχτηκε πως περιοχές όπως το Βόιο έχουν μείνει εκτός του νέου χάρτη, ενώ πρόβλημα υπάρχει και σε χωριά των Γρεβενών. Σημείωσε παράλληλα πως στην πρώτη διεύρυνση κριτηρίων από τα 770.000 στρ. μπήκαν στους χάρτες 1.400.000 στρ. και πλέον επιδιώκεται νέα διεύρυνση.
Τα κριτήρια που επικράτησαν για τη σύνταξη των νέων χαρτών, δεν ήταν τόσο κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά τεχνοκρατικού καθώς όπως αναφέρεται και στην μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η διαδικασία ανασχεδιασμού του χάρτη των μειονεκτικών περιοχών έγινε ως εξής: Βασισμένοι στις προηγουμένως ορισθείσες «ορεινές και μειονεκτικές περιοχές» που όλοι γνωρίζαμε, οι συντάκτες της μελέτης αξιοποίησαν επικαιροποιημένα εδαφοκλιματικά δεδομένα, καθώς και δεδομένα από τη χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση σε όλη τη χώρα, ώστε να διαμορφωθούν σε πρώτη φάση οι εκτάσεις που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισμούς σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της ΕΕ. Σε αυτό το στάδιο, οι περιοχές με φυσικούς περιορισμούς ορίστηκαν βάσει οκτώ διαφορετικών κριτηρίων:
- Ξηρασία
- Περιορισμένη δυνατότητα αποστράγγισης εδάφους
- Δυσκολία ανάπτυξης ριζικού συστήματος
- Περιεκτικότητα εδάφους σε ασβέστιο
- Πετρώδη και μη ευνοϊκά εδάφη
- Οξύτητα εδάφους
- Επικλινή εδάφη
Η εκτίμηση είναι πως στο Βόιο θα χαθούν ενισχύσεις ύψους, περίπου, 1.500.000 ευρώ , με τους κατοίκους να τονίζουν πως η συγκεκριμένη απόφαση χαρακτηρίζει, το φτωχό Βόιο, ως «Λάρισα και Καρδίτσα».
Για το θέμα έχει ενημερωθεί από κατοίκους του Βοΐου και των Γρεβενών ουκ ολίγες φορές και η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τεληγιορίδου, ενώ τους προηγούμενους μήνες είχαν κατατεθεί σχετικές ερωτήσεις και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.
Ενδεικτικά στο Βόιο περιοχές που μένουν εκτός είναι το Αηδονοχώρι, η Καλιστράτη, ο Αλιάκμονας, το Ανθοχώρι, το Φυτώκι, το Αξιόκαστρο, το Κλήμα, το Λουκόμι, η Μολόχα, η Νεάπολη, το Μελιδόνι, η Πεπονιά, η Περιστέρα, ο Πολύλακκος, το Πυλωρί, το Ροδοχώρι, η Τραπεζίτσα και το Χειμερινό.
Στα Γρεβενά, οι περιοχές Αγίου Γεωργίου, Αηδονίου, Ελευθεροχώρι, Κιβωτός, Κληματάκι, Κοκκινιάς, Μηλέας, Μυρσίνης, Πολύδενδρο και Τρικοκιά.
Να σημειωθεί πως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε επαφή με τον επίτροπο Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τις επόμενες μέρες επικοινωνία θα γίνει και με τον Αλέξη Τσίπρα.
Kozani media