Την πρώτη του βιβλιοπαρουσίαση διοργάνωσε ο Σύλλογος Πολιτισμού και Παράδοσης Τριποτάμου το πρωί της Κυριακής.
Το βιβλίο των Κωνσταντίνου & Χρήστου Τσανασίδη, ένας ύμνος στην λαϊκή παράδοση και την ζωγραφική, με τίτλο «Όταν η λαϊκή ζωγραφική αγκαλιάζει το δημοτικό τραγούδι», παρουσιάστηκε στην αίθουσα του συλλόγου, παρουσία πλήθους κόσμου.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η αντιπρόεδρος του συλλόγου Άσπα Λιάκου, καλωσορίζοντας τον συγγραφέα στο χωριό του, καθώς ο πατέρας του κατάγεται από τον Τριπόταμο. Η Ελένη Βόλκου ταμίας του συλλόγου μετέφερε τον χαιρετισμό του εκδοτικού οίκου Αδελφοί Βλάσση. Επίσης σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα Τζήμα Τόπη και η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Όλγα Κουτμιρίδου Μεταξά.
Την εκδήλωση προλόγισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καρολίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον συγγραφέα, λέγοντας ότι είναι ένας στρατιώτης της έρευνας που δίνει την ψυχή του σε αυτό που κάνει.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η φιλόλογος Μελίνα Ιωαννίδου. «Ο αναγνώστης παίρνει άμεσα το μήνυμα του βιβλίου από τον τίτλο του, καθώς ο ξεκάθαρος στόχος του συγγραφέα είναι η διάσωση των δημοτικών τραγουδιών από την λήθη, με την ταυτόχρονη πινελιά της ζωγραφικής. Η εικονογράφηση ζωγραφιών προσδίδει στη συλλογή ζωντάνια και παραστατικότητα, και μεταφέρει τον αναγνώστη στο παρελθόν, και στην ανάσυρση μνημών και ακουσμάτων που μπορεί να έχει» είπε ξεκινώντας. Συνέχισε με αναφορά στον όρο δημοτικό τραγούδι, στα πλαίσια του οποίου εντάσσεται και το ποντιακό τραγούδι, τι αποτυπώνεται σε αυτό και στα στοιχεία που το διαμόρφωσαν. «Ευχή όλων το συγκεκριμένο πόνημα να αποτελέσει εφαλτήριο για την επιβίωση και συνέχιση της παράδοσης στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης», είπε κλείνοντας.
Έπειτα τον λόγο πήρε η στιχουργός Μελίνα Νικολαϊδου, η οποία ξεκίνησε αφιερώνοντας ένα τετράστιχο στον συγγραφέα. Αναφερόμενη στο βιβλίο το χαρακτήρισε θεματοφύλακα αξιών, ηθών και εθίμων της Ελληνικής λαϊκής και ποντιακής μας παράδοσης. «Ένα βιβλίο κειμήλιο της απαράμιλλης ντόπιας διαλέκτου από κάθε γωνιά του Ελλαδικού χώρου…. Όλα τα τραγούδια αποπνέουν ήθος, σεμνό λόγο, βαθύ νόημα και συναίσθημα. Όλα με λέξεις μιας άλλης εποχής», συμπλήρωσε.
Τέλος τον λόγο πήρε ο συγγραφέας Χρήστος Τσανασίδης, γιος του έτερου συγγραφέα, Κωνσταντίνου. Ο κ. Τσανασίδης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του βιβλίου, το οποίο περιέχει 360 δημοτικά τραγούδια που κατέγραψε από μνήμης ο πατέρας του και εικονογράφησε ανάλογα με το περιεχόμενο των στίχων. Έπειτα αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη συγγραφή του βιβλίου, με το λεξιλόγιο και τη γραμματική, καθώς και στην ιδέα για την καταγραφή της συλλογής δημοτικών τραγουδιών. Τέλος, ανέγνωσε δύο τραγούδια, ένα του Ελλαδικού χώρου κι ένα ποντιακό.
Εμβόλιμα με τις ομιλίες, ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης ερμήνευσε ποντιακά τραγούδια, με τη συνοδεία του Γιάννη Χωραφαϊδη στη λύρα.
Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης ακολούθησε χορευτικό δρώμενο από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας , ενώ τέλος παρατάθηκε μπουφές για όλους τους επισκέπτες, με νόστιμα εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού και του συλλόγου.
Παραβρέθηκαν η αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα Τζήμα Τόπη, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Στάθης Κελεσίδης, το ΔΣ του συλλόγου Τριποτάμου (πρόεδρος: Ευθύμης Ιντζεβίδης, αντιπρόεδρος: Άσπα Λιάκου, ταμίας: Ελένη Βόλκου, γραμματέας: Σοφία Γκαλιμπούδη, μέλος: Ανατολή Καρολίδου), μέλη και φίλοι του συλλόγου.
Το βιβλίο διατίθεται από το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ.