Το Τσοτύλι προτείνεται για την κλειστή δομή και τη δομή ασυνόδευτων κοριτσιών στο Βόιο – 150 συνοριοφύλακες με το κριτήριο της εντοπιότητας

1764

Μπορεί η όλη προσπάθεια του δήμου Βοΐου στο προσφυγικό να επικεντρώνεται στη μη χρήση του Μιλτιάδη Πόρτη στη Νεάπολη, αλλά όπως φαίνεται οι πιέσεις είναι μεγάλες. Ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εδώ και δέκα χρόνια βλέπει το Βόιο ως χώρο συγκέντρωσης μεταναστών εμμένοντας στις κλειστές δομές την ίδια ώρα που τα νησιά του Β.Αιγαίου αντιδρούν έντονα σε μια τέτοια προοπτική.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του prlogos συζητιέται ιδιαιτέρως μια τέτοια κλειστή δομή σε έρημη περιοχή του δήμου Τσοτυλίου εκτός αστικού ιστού. Για την φιλοξενία 500 μεταναστών, οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν άδεια παραμονής, αυτά τα κέντρα κράτησης μπορούν να κατασκευαστούν σε έκταση 20 στρεμμάτων αρκεί να υπάρχει ηλεκτροδότηση, νερό και καλό οδικό δίκτυο. Δεν απαιτείται να υπάρχει κτίσμα, αφού το υπουργείο αναλαμβάνει σε σύντομο διάστημα 4-5 μηνών να κάνει τον καταυλισμό τύπου κοντέινερ. Θα δημιουργηθούν 150 θέσεις εργασίας για ηλικίες ως 29 χρονών (ανάλογες με τον αριθμό των φιλοξενουμένων) με την εντοπιότητα να δίνει και τη μεγαλύτερη μοριοδότηση, 5 μόρια συγκεκριμένα. Οι εργαζόμενοι θα προσληφθούν ως συνοριοφύλακες μετά από δίμηνη-τρίμηνη εκπαίδευση και θα ανήκουν στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο Τσοτύλι επίσης συζητιέται η δημιουργία δομής ασυνόδευτων όπως συμβαίνει στον Πεντάλοφο πάλι με κορίτσια με πιθανά μέρη τη Δημοτική Αστυνομία ή και το Γηροκομείο , το οποίο διαθέτει 50 δωμάτια. Τώρα το δεύτερο χρησιμοποιείται ως χώρος στέγασης του ΚΗΦΗ.

Η δημοτική αρχή θα ζητήσει την έγκριση της τοπικής κοινωνίας πριν προχωρήσει σε συγκεκριμένη πρόταση προς το υπουργείο με δέλεαρ φυσικά τις θέσεις εργασίας, οι οποίες συνολικά μπορεί να φτάσουν και τις 190-200.Όλα αυτά όταν ήδη στο Βόιο υπάρχουν ήδη πρόσφυγες και μετανάστες σε ξενοδοχεία, αλλά και μια οργανωμένη δομή ασυνόδευτων στον Πεντάλοφο.

Ιωάννα Παπαδημητρίου