Πρωτιά για την Ελλάδα: Γεννήθηκε μωρό από τρεις γονείς

1579

Μωρό από τρεις γενετικούς γονείς έφερε στον κόσμο μια 32χρονη Ελληνίδα μετά την υποβολή της σε τεχνητή γονιμοποίηση με τη συνδρομή Ελλήνων και Ισπανών γιατρών εξειδικευμένων στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε μια παγκόσμια ιατρική πρωτιά για τη χώρα μας.

Το αγοράκι, βάρους 2.960 κιλών γεννήθηκε με την πρωτοποριακή ιατρική μέθοδο της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Institute of Life και την Embryotools στην Ελλάδα και προσφέρει τη δυνατότητα διατήρησης του γενετικού υλικού της μητέρας.

Η μέθοδος εφαρμόστηκε από το Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life και την Embryotools για την αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας που συνδέονται με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης λόγω κυτταροπλασματικής δυσλειτουργίας των ωαρίων ή σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις.

Το μωρό έφερε χθες Τετάρτη στον κόσμο μια γυναίκα με ιστορικό πολλαπλών αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης και πτωχής ποιότητας ωαρίων. Τόσο η μητέρα όσο και το βρέφος είναι καλά στην υγεία τους. Το μωρό της έχει μια μικρή ποσότητα από το γενετικό υλικό της δωρήτριας καθώς τα μιτοχόνδρια έχουν το δικό τους DNA.

Πρωτοποριακή μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

«Το αναφαίρετο δικαίωµα της γυναίκας να γίνει µητέρα µε δικό της γενετικό υλικό έγινε πραγματικότητα για πρώτη φορά σε παγκόσμιο ιατρικό επίπεδο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Institute of Life, δρ. Παναγιώτης Ψαθάς. «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι σαν Έλληνες επιστήμονες που ανακοινώνουμε μία διεθνή πρωτοπορία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και που είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε τη δυνατότητα σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής ή σπάνιες μιτοχονδριακές παθήσεις να αποκτήσουν υγιή παιδιά. Στην Institute of Life, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να βοηθούμε ακόμα περισσότερα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας να αποκτήσουν παιδιά με δικό τους DNA χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν στη δωρεά ωαρίων».

Ο δρ Παναγιώτης Ψαθάς, πρόεδρος της Institute of Life, στο βήμα συνεδρίου το 2017.
O δρ Παναγιώτης Ψαθάς, πρόεδρος της Institute of Life / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Όπως εξήγησε ο Έλληνας επιστήμονας με αυτή την τεχνική της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής «δεν προκαλούμε καμία βλάβη στο γενετικό υλικό και η μέθοδος θα μπορέσει να εφαρμοστεί σε αλλά 20 ζευγάρια που δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν παιδί με δικό τους ωάριο. Έχει γίνει άλλη μια έμβρυο μεταφορά, σε γυναίκα με βαρύ ιστορικό υπογονιμότητας και 7 αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής.»

Ελληνο-ισπανική συνεργασία για την επαναστατική μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Ο επιστημονικός συνεργάτης της Institute of Life και συνιδρυτής της Embryotools, Δρ. Nuno Costa-Borges, επεσήμανε ότι «η απόλυτα επιτυχημένη και ασφαλής, για πρώτη φορά στα διεθνή ιατρικά χρονικά, εφαρμογή της τεχνικής Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου αποτελεί τομή στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Επιθυμώ να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Ελληνική επιστημονική ομάδα της Institute of Life για την άψογη συνεργασία που έχουμε καθώς και το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα που θα βοηθήσει πολλές γυναίκες να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και να γίνουν μητέρες διατηρώντας το δικό τους γενετικό υλικό». H Emryotools ανακοίνωσε ότι άλλες 24 γυναίκες λαμβάνουν μέρους στις κλινικές δοκιμές και ότι οκτώ έμβρυα είναι έτοιμα προς εμφύτευση.

Mέλη της επιστημονικής ομάδας της Institue of Life / Φωτογραφία: Institute of Life

Σημειώνεται ότι η μέθοδος αυτή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δηλαδή της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου, αναπτύχθηκε μετά από δυόμιση χρόνια πρωτοποριακών κλινικοεργαστηριακών ερευνών στο εργαστήριο της Institute of Life στην Ελλάδα. Αφορά στη μιτοχονδριακή αντικατάσταση σε ανθρώπινα ωάρια, διατηρώντας ακέραιο το γενετικό υλικό της γυναίκας που επιθυμεί να τεκνοποιήσει. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους ειδικούς να αντιμετωπίσουν προβλήματα γυναικών με υπογονιμότητα και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης που οφείλονται σε κυτταροπλασματικές δυσλειτουργίες των ωαρίων τους .

Όπως αναφέρθηκε η κλινική εφαρμογή της μεθόδου «Μεταφορά Μητρικής Ατράκτου» τελεί υπό την αδειοδότηση και την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

https://www.iefimerida.gr/