Χάρη στον Φίλιππο Ζυγούρη και τα “Ιστορικά σημειώματα περί Σιατίστης και λαογραφικά αυτής” που με πολύ κόπο έγραψε έχουμε την δυνατότητα να μάθουμε και εμείς για τα έθιμα με τα οποία εορταζόταν το Πάσχα και άλλες γιορτές (όπως θα δούμε και σε άλλες αναρτήσεις).
Σίγουρα ένα αίσθημα νοσταλγίας, σε όλους μας δημιουργείται, για μια εποχή που πέρασε με τις καλές της αλλά και τις κακές της στιγμές.
Για το Μεγάλο Σάββατο, ο συγγραφέας περιγράφει την εικόνα της πολύβουης αγοράς στην Σιάτιστα όπου οι νοικοκυραίοι κάνουν τα ψώνια τους και κάνει ιδιαίτερη μνεία για το πως διάλεγαν οι αρραβωνιασμένοι το αρνί για να το στείλουν δώρο με μια στολισμένη λαμπάδα στην καλή τους.
Λέει χαρακτηριστικά:
“Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται από τους αρραβωνιασμένους νέους να επιτύχουν όμορφο αρνί, το οποίο το βάφουν με γαριβάλδο (κόκκινο χρώμα), θέτουν (καρφώνουν) στα κέρατα πορτοκάλια ή μήλα χρυσωμένα και το Σάββατο το στέλλουν στην αρραβωνιαστική με μια λαμπάδα ποικιλμένη με φύλλα βαράκι (πολύ λεπτά φύλλα χρυσού) και με διάφορα τσιμπήματα (στο κερί).
Άμα η αρραβωνιαστική πάρει αυτά, στέλλει δώρα, είδη εργοχείρων, σιμίτι ή κουλούρα, περδίκες 8-10 και μια καναβέτα με δυο φιάλες κρασί, και προσκαλεί τους οικείους του γαμπρού και το γαμπρό σε φιλειά, το γεύμα ή το δείπνο, μια από τις τρεις μέρες του Πάσχα.”
ΠΗΓΕΣ
- “Ιστορικά σημειώματα περί Σιατίστης και λαογραφικά αυτής, Υπό Φιλίππου Αν. Ζυγούρη” (Επιμέλεια Θεοδώρα Ζωγράφου-Βώρου), 10. Το Πάσχα (σελ. 121).
www siatistanews.gr