Ισόβια για ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά στο συζυγοκτόνο της Χρυσούλας Βλάχου – Η μεταγωγή του στις φυλακές

3572

Την ανωτέρα των ποινών πρότεινε το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας στον πρώην σύζυγο της Χρυσούλας Βλάχου αποφασίζοντας ομόφωνα την ενοχή του για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ομόφωνα την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη και ομόφωνα την μη αναγνώριση ελαφρυντικών. Τρίτη 16 Ιουλίου η τελευταία δίκη στα δικαστήρια της Κοζάνης για την πολυσυζητημένη υπόθεση της δολοφονίας της Χρυσούλας Βλάχου με τους συγγενείς της άτυχης γυναίκας να βρίσκουν μέσα από την απονομή της δικαιοσύνης τη δική τους δικαίωση. Παρότι παραγράφηκαν τα αδικήματα όσων προέβησαν σε παραλείψεις για την στυγερή δολοφονία της Χρυσούλας Βλάχου το δικαστήριο της Κοζάνης επέβαλε την πιο μεγάλη ποινή βγάζοντας καθαρή τη δικαιοσύνη κόντρα στον επιεικέστατο νόμο Παρασκευόπουλου, ο οποίος στοχεύει στην μείωση των ποινών.

Η  Χρυσούλα Βλάχου απεβίωσε στις 23 Αυγούστου 2010. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Φλώρινας είχε καταδικάσει ως ένοχο το σύζυγό της στις 16 Ιανουαρίου 2017 μετά την άσκηση ποινικής δίωξης το 2013, τρία χρόνια μετά το θάνατό της. Η αρχική αιτία του θανάτου της από πτώση εξεταζόταν από τότε ως μια στυγερή πράξη δολοφονίας με κατηγορούμενο τον πρώην σύζυγό της.

Την ενοχή του κατηγορουμένου και πρώην συζύγου της άτυχης γυναίκας πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας  για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση χωρίς ελαφρυντικά. Μάλιστα ανέφερε ότι γίνεται δεκτή η έφεση του αντεισαγγελέα εφετών να μην αναγνωριστούν στον κατηγορούμενο ελαφρυντικά έντιμου βίου, όπως εσφαλμένα αναγνώρισε η πρωτόδικη απόφαση. Πρωτοβάθμια είχε αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου, ασκήθηκε έφεση και από τον εισαγγελέα, η οποία και εκδικάστηκε μαζί.

Με το νέο ποινικό Κώδικα από την 1η Ιουλίου η ελάφρυνση έχει να κάνει με τη σύννομη συμπεριφορά, την οποία κατ’ επίφαση διήγε ο κατηγορούμενος κατά τα λεγόμενα του εισαγγελέα, ο οποίος είχε χειροδικήσει δημιουργώντας περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Οπότε δεν θα πρέπει να του αναγνωριστεί ούτε το ελαφρυντικό περαιτέρω σύννομη ζωής κατέληξε ο εισαγγελέας. Ούτε καλή συμπεριφορά είχε για μεγάλο διάστημα ούτε αυτόβουλα ηθική μεταστροφή του δράστη υπήρχε. Ακόμα και τους συγγενείς ήθελε να τους έχει από κοντά. Ακόμα τόνισε ότι οφείλεται σε δική του υπαιτιότητα η μη εύλογη διαδικασία της μακράς ποινικής διαδικασίας.

Το έγκλημα είναι μια στιγμή, η ζωή έχει μια σειρά στιγμών ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης του Ν.Σ ζητώντας από το δικαστήριο να αξιολογηθεί η προσωπικότητα του κατηγορουμένου δίνοντας έμφαση στο λευκό ποινικό του μητρώο. Δεν έδωσε καμία αφορμή, δεν είχε κάτι μεμπτό η διαγωγή του, δεν υπήρχε καμία καταγγελία εις βάρος του σημείωσε. Από την τέλεση της πράξης δεν απασχόλησε κανέναν είπε επίσης ούτε ήταν υπαίτιος για την καθυστέρηση της ποινικής διαδικασίας, αφού έδινε πάντα το παρόν, δεν φυγοδίκησε, δεν ζήτησε αναβολές, δεν διέφυγε, έθετε τον εαυτό του πάντα στη διάθεση των αρχών. Η βαρύτητα της πράξης δεν έχει καμία σχέση με τα ελαφρυντικά σημείωσε λέγοντας ότι ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα επιβολής ποινής από 10 χρόνια ως και τα ισόβια, τα οποία θα ταίριαζαν σε έναν serial Killer. Eδώ δεν υπάρχει καμιά ομοιότητα και μάλιστα από πίσω του βρίσκεται ένα παιδί. Πράγματι τραγική φιγούρα στο δικαστήριο η κόρη του ενόχου με τον πρόεδρο να εκφράζει την συμπαράστασή του

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα και τις τρεις περιπτώσεις ελαφρυντικών, σύννομης ζωής, καλής συμπεριφοράς μετά το αδίκημα και μη εύλογης διάρκειας της ποινικής διαδικασίας όπως ομόφωνα επέβαλε την ενοχή του για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Παρά το νόμο Παρασκευόπουλου, ο οποίος κατασκευάστηκε για μείωση των ποινών σε ανάλογες περιπτώσεις, το δικαστήριο της  Κοζάνης στάθηκε πάνω από το ύψος των περιστάσεων.

Ο δικηγόρος των συγγενών της Χρυσούλας Βλάχου Κώστας Μπίκας ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την απόφαση του δικαστηρίου τόνισε: «Εννέα χρόνια μετά το δικαστήριο δικαίωσε την ψυχή της, δικαιώθηκαν τα συγγενικά  της πρόσωπα. Επιτέλους απονεμήθηκε η δικαιοσύνη και μπορεί να είναι  ήσυχη η ψυχή της Χρυσούλας. Η Χρυσούλα από κει που βρίσκεται θα είναι ήρεμη». Κατόπιν ο κατηγορούμενος μεταφέρθηκε στις φυλακές των Γρεβενών με τους συγγενείς να τον αποδοκιμάζουν.

Ιωάννα Παπαδημητρίου