«Βόμβα» Τσελέντη: Περιμένουμε 30 φορές μεγαλύτερο σεισμό στην Αθήνα Διαμαντόπουλος Χρήστος

1818

Σοκ προκαλούν οι προβλέψεις που έκανε ο σεισμολόγος Άκης Τσελένης για μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Αθήνα. Όπως ανέφερε δεν αποκλείει να έχουμε έναν 30 φορές μεγαλύτερο σεισμό.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, αποκάλυψε πως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν πολύ μεγάλο σεισμό στην Αθήνα, έως και 6 Ρίχτερ, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1 «Καλοκαίρι μαζί».

Συγκεκριμένα, ο Άκης Τσελέντης τόνισε: «Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο από τον τελευταίο στη Μαγούλα, της τάξεως των 6 Ρίχτερ. «Λένε όλοι ότι η Αθήνα άντεξε. Δεν άντεξε. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ. Δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος», σημείωσε.

Τέλος, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εξαπέλυσε νέα επίθεση στον πρόεδρο του ΟΑΣΠ(Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), τον Ευθύμιο Λέκκα, λέγοντας ότι κακώς είναι ο πρόεδρος του Οργανισμού, καθώς δεν μπορεί να ηγείται ένας γεωλόγος ενός τέτοιου φορέα.

Σεισμική ακολουθία

Συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία στην Αττική, στον απόηχο του ισχυρού σεισμού της Παρασκευής 19 Ιουλίου. Ο τελευταίος ισχυρός μετασεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (22/7) και ήταν μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Εν τω μεταξύ φόβο προκαλούν στους Αθηναίους οι εκτιμήσεις σεισμολόγων – όπως αυτή του Γεράσιμου Παπαδόπουλου – ότι οι μετασεισμοί μπορεί να προσεγγίσουν το μέγεθος του κυρίου σεισμού.

Ειδικότερα ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΪ, προειδοποίησε τους κατοίκους της Αττικής ότι θα πρέπει οι πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για ισχυρούς μετασεισμούς, διευκρινίζοντας ότι οι μεγαλύτεροι μετασεισμοί μπορεί να προσεγγίσουν το μέγεθος του κυρίου σεισμού, δηλαδή και τα 5 Ρίχτερ ακόμα.

«Μπορεί να είναι και σε μια εβδομάδα»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ σημείωσε πως περιμένουμε έναν μετασεισμό της τάξης των 4-4,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ «που θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση».

«Θέλουμε τέτοιους σεισμούς προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι είμαστε σε φάση εκτόνωσης» εξήγησε ο κ. Λέκκας λέγοντας ότι «μπορεί να είναι και σε μια εβδομάδα» αλλά και ότι «από τους πιο πολλούς δεν θα γίνει αντιληπτός, θα γίνει από όσους βρίσκονται σε ψηλά κτήρια».

Νέος μετασεισμός

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (22/7) στην Αττική.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε ένταση 3,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 25χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 12χλμ.

Σημειώνεται ότι ο σεισμός εντάσσεται στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας του ισχυρού σεισμού 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της περασμένη Παρασκευής (19/7).

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 25χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 12χλμ.

Ο σεισμός της 19ης Ιουλίου

Φόβο, πανικό και αγωνία για ένα νέο χτύπημα προκάλεσε ο σεισμός που σημειώθηκε την Παρασκευή 19 Ιουλίου στην Αθήνα.

Η δόνηση μετρήθηκε στους 5,1 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ, είχε επίκεντρο 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, περίπου στην περιοχή της Μαγούλας και το εστιακό της βάθος ήταν στα 12 χλμ. από την επιφάνεια του εδάφους. Έγινε αισθητός στις 14.13 της Παρασκευής και θα μπορούσε να είναι «άλλος ένας συνηθισμένος σεισμός», ένας από τους πολλούς που σημειώνονται στον ελλαδικό χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τελικά, όμως, δεν ήταν κάτι τέτοιο.

Αναφορές για ανθρώπινες απώλειες, ευτυχώς, δεν υπήρξαν. Οι τραυματίες ήταν ελάχιστοι και ουδείς εξ αυτών σε κατάσταση που να εμπνέει ανησυχία. Τα κτήρια που κατέρρευσαν ήταν ούτως ή άλλως ακατοίκητα, σεισμόπληκτα, μισοκατεστραμμένα και ετοιμόρροπα. Το κουφάρι του ταινιόδρομου που έγινε συντρίμμια στην προβλήτα Ε1 του λιμανιού του Πειραιά ήταν ένα εγκαταλελειμμένο κτίσμα, ατύπως μνημείο, που εδώ και δεκαετίες ουδείς αναλάμβανε την ευθύνη για την κατεδάφιση ή τη συντήρηση του. Γενικότερα, οι υλικές ζημιές ήταν οι αναμενόμενες.