Έκτακτο επίδομα 200-250 ευρώ χωρίς αίτηση: Τι θα γίνει με επιταγή ακρίβειας το Πάσχα 2024

4565

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσει έκτακτο επίδομα, το οποίο αφορά το Πάσχα και είναι ύψους από 200 έως και 250 ευρώ συνολικά χωρίς να χρειαστεί αίτηση.

Έκτακτο επίδομα 200-250 ευρώ χωρίς αίτηση: Τι θα γίνει με επιταγή ακρίβειας το Πάσχα 2024

Πάντως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο… θετικά, καθώς σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα, ανάμεσα στα κύρια θέματα, όπως το αγροτικό και τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η δημοσιογράφος ρώτησε τον Πρωθυπουργό για το Επίδομα Πάσχα που θα δοθεί το 2024.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε για το επίδομα Πάσχα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πρόσθετη εξαγγελία αφού θα ήταν από μέρους του ανεύθυνο από τον δεύτερο μήνα του 2024 να προεξοφλήσει την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

«Θέλω να συγχαρώ τους δημοσιογράφους για την ταχύτητα προαναγγελίας της επόμενης παροχής πριν στεγνώσει το μελάνι της προηγούμενης. Εξαγγείλαμε πριν από λίγες εβδομάδες μια έκτακτη στήριξη της οικογένειας με αύξηση του επιδόματος γέννας. Δεν υπάρχει καμία πρόσθετη εξαγγελία που μπορώ να κάνω και γιατί θα ήταν ανεύθυνο από μέρους μου τον δεύτερο μήνα του χρόνου να προεξοφλήσω την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού».

Δώρο Πάσχα 2024: 200-250 ευρώ σε 5 κατηγορίες πολιτών την προηγούμενη χρονιάΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕπίδομα 150 ευρώ: Το «κόλπο» για να το πάρετε διπλό – Αναλυτικά η διαδικασία

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέτρα που «ζυγίζονται» είναι, όπως πέρυσι

Άμεση εισοδηματική ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται περισσότερο από τις ανατιμήσεις των τροφίμων και την ενεργειακή ακρίβεια. Η πρόταση που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος μέσα στο Πάσχα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με τον αριθμό των δικαιούχων και το ποσό που θα λάβουν να διαμορφώνεται ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλιστεί.

Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα εναλλακτικά σχέδια για τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα ωφεληθούν, τα οποία προβλέπουν 250.000 πολίτες που παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, περίπου 450.000 χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και 700.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Έτσι φέτος το Πάσχα ενδέχεται να πληρωθεί έξτρα «Δώρο Πάσχα»:

  • Εξτρα δόση επιδόματος παιδιού Α21 από τον ΟΠΕΚΑ
  • Εξτρα επίδομα σε στους δικαιούχους ΚΕΑ – Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
  • 200 με 250 ευρώ σε περίπου 450.000 χαμηλοσυνταξιούχους
  • 200 με 250 ευρώ σε 700.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό
  • 200 με 250 σε ΑΜΕΑ δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων
  • 200 με 250 σε δικαιούχους επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΠΕΚΑ

Τα υπόλοιπα μέτρα

  • Νέα μεγαλύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθού από 1ης Απριλίου 2024 με στόχο να διαμορφωθεί κοντά στα 830 ευρώ μεικτά από 780 ευρώ που είναι σήμερα.
  • Η επίσπευση της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος από φέτος αντί το 2025 που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός βρίσκεται στα σχέδια της κυβέρνησης. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη στόχος είναι να «σβήσει» οριστικά από το φορολογικό χάρτη το τέλος επιτηδεύματος που αποτελεί άδικο μνημονιακό μέτρο καθώς επιβαρύνει οριζόντια  επαγγελματίες, αμειβόμενους με «μπλοκάκι» και επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος και τη φοροδοτική τους ικανότητα. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι με δεδομένο ότι το κόστος για τα κρατικά ταμεία από την πλήρη κατάργηση του μέτρου ξεπερνά τα 300 εκ. ευρώ αναζητείται ο ανάλογος δημοσιονομικός χώρος. Ωστόσο το χρόνο ανακοίνωσης του μέτρου θα τον επιλέξει ο Πρωθυπουργός. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το τρέχον έτος θα δώσει σημαντικές ανάσες σε πάνω από 650.000 φορολογούμενους καθώς ο φόρο-λογαριασμός του 2025 θα είναι μειωμένος έως και 1.000 ευρώ ανάλογα με το είδος και την έδρα της δραστηριότητας καθώς το τέλος καταβάλλεται κάθε χρόνο μαζί με το φόρο εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
  • Ισχυρά κίνητρα και μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου για συγχωνεύσεις και εξαγορές με στόχο την μεγέθυνση, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Οι νέες παρεμβάσεις θα έρθουν να συμπληρώσουν το υφιστάμενο ευνοϊκό πλαίσιο του ν. 4935/22 για την ενίσχυση των συγχωνεύσεων καλύπτοντας τα «κενά» με νέα οικονομικά κίνητρα και υψηλά φορο μπόνους για την απορρόφηση των μικρών εταιριών από μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα. Να σημειωθεί ότι τι υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν παρέχει σήμερα αυτή την δυνατότητα καθώς επικεντρώνεται στις συνεργασίες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αποκλείοντας τις μεγάλες. Συνεπώς η πρώτη παρέμβαση από το οικονομικό επιτελείο θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση και η δεύτερη και πιο κομβική στην περαιτέρω ενίσχυση των  φοροεκπτώσεων του ν. 4935/22 ο οποίος προβλέπει μείωση φορολογίας κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη.

Επίδομα 150 ευρώ: Το «κόλπο» για να το πάρετε διπλό – Αναλυτικά η διαδικασία

Το Youth Pass αποτελεί μέτρο ενθάρρυνσης και εισαγωγής των νέων στις πολιτιστικές και τουριστικές δραστηριότητες, ενίσχυσης του εγχώριου πολιτιστικού και τουριστικού κλάδου, καθώς και εξοικείωσης των νέων με τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Υπενθυμίζεται ότι οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες του Προγράμματος Youth Pass παραμένουν ενεργές για δύο (2) έτη από τον επόμενο μήνα της έκδοσής τους. Μετά την πάροδο του διαστήματος αυτού δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών με αυτές.

Επίδομα 150 ευρώ: Το «κόλπο» για να το πάρετε διπλό - Αναλυτικά η διαδικασία

Έπη Τρίμη21.03.2024-06:50

Δικαιούχοι για το επίδομα των 150€ (Youth Pass) είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα. Να υπογραμμισθεί πως για  τη χορήγηση της ενίσχυσης δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.

Το Youth Pass έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Συγκεκριμένα, η  χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται αποκλειστικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές ή μέσω συσκευής, η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών, ήτοι μέσω ιστοσελίδας ή ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία δίνεται η δυνατότητα απευθείας χρέωσης της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας με τη συμπλήρωση των στοιχείων της ή με τη χρήση εφαρμογής σε ηλεκτρονική συσκευή που υποστηρίζει τη λειτουργία ανέπαφων συναλλαγών μέσω ασύρματης σύνδεσης δύο συσκευών με απλή επαφή ή προσέγγισή τους (τεχνολογία NFC – Near Field Communication).

Να υπογραμμισθεί πως την 1η Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα gov.gr για την υποβολή των αιτήσεων του voucher, Youth Passτων 150 ευρώ στους πολίτες ηλικίας 18 και 19 ετών.

Επίδομα 150 ευρώ: Το «κόλπο» για να πάρετε διπλό το Youth Pass

Οι νέοι οι οποίοι το 2023 έλαβαν το Youth Pass καθώς το 2022 είχαν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους θα εισπράξουν και φέτος την οικονομική ενίσχυση των 150 ευρώ χωρίς νέα αίτηση.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠληρώνεται η πρώτη Α δόση του Επιδόματος Παιδιού 2024

Όσοι δεν είχαν υποβάλει αίτηση όταν ήταν 18 ετών, μπορούν να το πράξουν φέτος που έχουν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.

Πώς γίνεται η αίτηση για το επίδομα (Youth pass)

Αίτηση στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr μπορούν να κάνουν φέτος οι νέοι που συμπλήρωσαν είτε το 18ο έτος είτε το 19ο έτος της ηλικίας τους από 1 Ιανουαρίου 2023 έως και 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου.

Η είσοδος του δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησης του δικαιούχου με τη χρήση των κωδικών taxisnet.

Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, ο δικαιούχος καταχωρίζει στα εμφανιζόμενα στο σύστημα πεδία τα στοιχεία επικοινωνίας, και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, το πιστωτικό ίδρυμα που επιλέγει για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού. Αίτηση στα ΚΕΠ.

Η διαδικασία έκδοσης της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των ΚΕΠ, από πιστοποιημένο υπάλληλο, κατόπιν σχετικής αίτησης του φυσικού προσώπου – δικαιούχου, καθώς και μέσω εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου, βάσει του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

Ο υπάλληλος του Κ.Ε.Π. εισέρχεται στην ειδική εφαρμογή κατόπιν αυθεντικοποίησής του με χρήση των «Κωδικών Δημόσιας Διοίκησης» της Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με την υπό στοιχεία 29810 ΕΞ 2020 (Β’ 4798) απόφαση του Υπουργού Επικρατείας. Στη συνέχεια, ο υπάλληλος καταχωρίζει στα πεδία που εμφανίζονται στο σύστημα: α) Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του φυσικού προσώπου, β) τα στοιχεία επικοινωνίας του φυσικού προσώπου, και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και γ) το πιστωτικό ίδρυμα που επιλέγει το φυσικό πρόσωπο, και αιτείται για λογαριασμό του φυσικού προσώπου την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού.

#########################################################

Σε συνεργασία με το Δήμο Βοΐου και το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης) θα διοργανωθεί στις 10:00π.μ έξω από το Δημαρχείο Βοΐου στη Σιάτιστα εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχουν οι μαθητές της Πέμπτης και Έκτης των Δημοτικών Σχολείων Σιάτιστας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει δενδροφύτευση σε δυο περιοχές έξω από τη Σιάτιστα όπου θα συμμετέχουν και οι μαθητές του Μουσικού σχολείου Σιάτιστας.ΙΙ. Το Δασαρχείο Τσοτυλίου σε συνεργασία με το Δήμο Βοΐου θα πραγματοποιήσουν εθελοντικές δενδροφυτεύσεις σε κομβικά σημεία της Σιάτιστας με τη συνδρομή των μαθητών των Δημοτικών σχολείων, του Μουσικού σχολείου Σιάτιστας και του Γενικού Λυκείου «Παπαγεωργίου» .